CORESPONDENŢĂ DE LA MOSCOVA

Un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut existenţa "fabricilor de trolli"

O armată de postaci din Rusia foloseste internetul şi retelele de socializare pentru a promova politica lui Vladimir Putin.  Sunt sute, mii, nimeni nu ştie exact. Comentarii agresive şi tendenţioase pot influenţa chiar şi anumite procese politice din alte state. Cum funcţionează maşinaria de propagandă a Rusiei în mediul online, aflăm dintr-o corespondenţă de Liviu Iurea.

10 Februarie 2017, 10:03 (actualizat 11 Februarie 2017, 08:39) Știrile TVR |

Sub denumirea de agenţii care studiază internetul, "fabricile de trolli" sau postaci desfăşoară o activitate intensă. De fapt, sunt angajaţi care scriu la comandă. Totul e să ai acces la internet.

Aşa-numiţii "trolli" lucrează la negru, fără nicio formă de contract, iar banii îi primesc cash. Principalul este să scrii laudativ despre conducerea actuală a Rusiei şi să postezi comentarii furioase la adresa Occidentului.

Postacii care lucrează în încăperi special amenajate sunt monitorizaţi permanent cu ajutorul camerelor de supraveghere. Nu au voie să spună nimănui cu ce se ocupă. Îşi schimbă ID-urile în fiecare zi şi administrează conturi fictive pe reţele de socializare. Primesc cam 600 de euro - un venit destul de bun în vremuri de criză.

A trebuit să scriu despre Putin, că a făcut lucruri grozave, că este un tip super. A trebuit însă să scriu şi insulte la adresa opoziţiei, a povestit Olga Maltseva, fost "troll".

Este aceeaşi maşină de propagandă ca şi televiziunea rusă. Aceleaşi subiecte care sunt prezentate la televizor, toate sunt răspândite de troli.  Doar publicul ţintă este diferit. Este pentru cei tineri, care nu urmaresc emisiunile TV, însă navighează tot timpul pe internet, a spus şi Liudmila Savciuk, fost "troll".

Acum, Liudmila conduce un grup anti-propagandă din Sankt Peterburg, caută să îi deconspire pe "trolli" şi să îi facă să iasă la lumină.

Guvernul rus neagă că ar avea vreo legătură cu armatele de postaci şi că ar fi în spatele operaţiunilor online.

Totuşi, în urma procesului intentat de Liudmila, un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut existenţa "fabricilor de trolli" şi că angajaţii sunt plătiţi pentru a scrie comentarii.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI