Un test Covid ieftin, rapid și non-invaziv a primit autorizație

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat sâmbătă autorizație de urgență pentru o nouă metodă de screening Covid-19, bazată pe salivă și care simplifică recoltarea și reduce costurile și timpul de analiză.

18 August 2020, 15:50 (actualizat 18 August 2020, 16:02) Știrile TVR |
Un test Covid ieftin, rapid și non-invaziv a primit autorizație

Într-o postare din 17 august pe site-ul său oficial, agenția guvernamentală americană FDA anunța că: ”FDA a emis pentru Școala de Sănătate Publică a Universității Yale (Yale School of Public Health) o autorizație de utilizare de urgență (EUA) pentru testul său de diagnostic SalivaDirect COVID-19, care folosește o nouă metodă de procesare a probelor de salivă atunci când testează COVID-19. Acest test molecular este pentru detectarea calitativă a acidului nucleic din SARS-CoV-2 în saliva colectată fără conservanți într-un recipient steril de la persoanele suspectate de COVID-19 de către furnizorul lor de asistență medicală. SalivaDirect nu necesită niciun tip special de tampon sau dispozitiv de colectare - un eșantion de salivă poate fi colectat în orice recipient steril. De asemenea, este unic deoarece nu necesită o etapă de extracție a acidului nucleic separat. Acest lucru este semnificativ, deoarece kiturile de extracție utilizate pentru acest pas în alte teste au fost predispuse la deficiențe în trecut.”

SalivaDirect ar putea fi o descoperire majoră pentru testarea noului coronavirus, oferind o abordare unică, cu economie de timp și de bani în procesul de testare.

Deși este al cincilea test de salivă autorizat de FDA, SalivaDirect este prima metodă de extracție fără ARN, autorizată pentru utilizare în situații de urgență, eliminând una dintre etapele scumpe și care necesită personal instruit: extragerea materialului genetic al virusului. Metoda Yale descompune saliva direct cu o enzimă și căldură. Eșantionul de salivă este auto-colectat sub supraveghere, deschizând oportunități pentru viitor. Nu necesită tuburi de colectare sau anumiți reactivi chimici, care pot fi scumpi.

Echipa de la Yale își propune un cost total al testului de aproximativ 10 dolari - o diminuare enormă față de alte teste similare, care pot ajunge și la 150 de dolari pentru un kit.

"Acesta, sper, este un moment de cotitură", a declarat pentru ABC News.Dr. Anne Wyllie, cercetător asociat la Școala de Sănătate Publică Yale și unul dintre conducătorii proiectului SalivaDirect. „Extindem capacitatea de testare, impulsionăm creativitatea și putem concura cu laboratoarele mari și reducem prețurile. Și putem arăta oamenilor ce se poate face”.

Yale este acum în discuții cu laboratoare atât în ​​sfera academică, cât și în cea comercială, a spus Wyllie pentru același post ABC News.

Echipa de cercetători nu-și propune profit, metoda lor fiind oferită ca un protocol open-source laboratoarelor din toată țara pentru accelerarea testării coronavirusului.

Wyllie a adăugat că echipa sa își va extinde cercetările pe tărâmul screeningului asimptomatic. Chiar în vreme ce așteptau autorizarea de urgență de la FDA, cercetărtorii de la Yale au colaborat cu Asociația Națională de Baschet (NBA), făcând teste pentru jucători, antrenori și personal. Studiul de la Yale a fost finanțat de NBA și de Asociația Jucătorilor NBA, binecunoscuta asociație a baschetbaliștilor profesioniști americani, folosind simultan și alte metode de screening de la alte laboratoare. Până în prezent, NBA nu a raportat cazuri posibile confirmate.

Rămâne deschisă întrebarea dacă testarea salivei este la fel de sensibilă sau de eficientă ca tampoanele nazale.  Până acum, testele de salivă au arătat rezultate care se potrivesc aproape exact cu cele obținute cu tampon nazal. Dar mărimea mică a eșantionului testat- doar 60 de cazuri - folosit pentru autorizarea testului lasă încă loc rezervelor.

Yale School of Public Health (YSPH) a fost fondată în 1915 de Charles-Edward Amory Winslow și este unul dintre cele mai vechi programe de masterat în sănătate publică din Statele Unite.

Autor: Mihaela Căciuleanu

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 35°C
CLUJ 36°C 36°C
CONSTANTA 30°C 28°C
CRAIOVA 36°C 35°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI