„Un tablou pentru Tovarășu'”. Muzeul de Istorie avea obligația să expună permanent cadourile elogioase primite de Nicolae și Elena Ceaușescu

26 ianuarie 2019, 20:13

Aniversarea dictatorului, pe 26 ianuarie, a fost, timp de un sfert de veac, prilej de cadouri elogioase. An de an, Muzeul Național de Istorie se umplea cu aceste cadouri primite de Nicolae Ceaușescu. Erau obiecte care-l preamăreau sau îi mângâiau orgoliul dictatorului.

Chiar Muzeul Național de Istorie a fost inaugurat în 1978, de ziua lui Ceaușescu. Împlinea 60 de ani. La ceremonie au fost aduşi mii de oameni.

Cele mai multe cadouri pe care le primea Ceauşescu la aniversările sale veneau de la partid sau de la diverse instituții. Mai toată lumea îi dăruia tablouri, iar dictatorul şi soţia erau zugrăviți cât mai tineri.

Primea de la şefi de state din întreaga lume cadouri valoroase – aur, porţelanuri – însă cele mai multe, mai ales tablourile, nu pot fi considerate opere de artă.

Istoricul Cornel Ilie explică în cartea sa „Un tablou pentru tovarăşu’” că toate trebuiau expuse la muzeu, să le vadă poporul.

Astăzi, mulți români devin nostalgici și îl aleg ca simbol pe dictator.

Un studiu realizat în noiembrie 2018 la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre arată că 26% dintre românii chestionaţi îl consideră pe Nicolae Ceauşescu personalitatea cea mai importantă pentru istoria modernă şi contemporană a României. E urmat îndeaproape de Regele Mihai, preferat de 21% dintre români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă