"Un tablou pentru Tovarășu'". Muzeul de Istorie avea obligația să expună permanent cadourile elogioase primite de Nicolae și Elena Ceaușescu

La 101 ani de la naştere, Nicolae Ceauşescu se află, în mod surprinzător, pe primul loc într-un clasament al celor mai importante personalităţi istorice ale României moderne şi contemporane, la mică distanţă de Regele Mihai. Istoricii cred că nostalgicii dictatorului au uitat de regimul plin de lipsuri impus de acesta, de drepturile şi libertăţile încălcate, dar mai ales că Ceauşescu a fost subiectul unui pronunţat cult al personalităţii.

26 Ianuarie 2019, 20:13 (actualizat 26 Ianuarie 2019, 20:13) Știrile TVR |
Un tablou pentru tovarășu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aniversarea dictatorului, pe 26 ianuarie, a fost, timp de un sfert de veac, prilej de cadouri elogioase. An de an, Muzeul Național de Istorie se umplea cu aceste cadouri primite de Nicolae Ceaușescu. Erau obiecte care-l preamăreau sau îi mângâiau orgoliul dictatorului.

Chiar Muzeul Național de Istorie a fost inaugurat în 1978, de ziua lui Ceaușescu. Împlinea 60 de ani. La ceremonie au fost aduşi mii de oameni.

Cele mai multe cadouri pe care le primea Ceauşescu la aniversările sale veneau de la partid sau de la diverse instituții. Mai toată lumea îi dăruia tablouri, iar dictatorul şi soţia erau zugrăviți cât mai tineri.

Primea de la şefi de state din întreaga lume cadouri valoroase - aur, porţelanuri - însă cele mai multe, mai ales tablourile, nu pot fi considerate opere de artă.

Istoricul Cornel Ilie explică în cartea sa "Un tablou pentru tovarăşu’" că toate trebuiau expuse la muzeu, să le vadă poporul.

Astăzi, mulți români devin nostalgici și îl aleg ca simbol pe dictator.

Un studiu realizat în noiembrie 2018 la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre arată că 26% dintre românii chestionaţi îl consideră pe Nicolae Ceauşescu personalitatea cea mai importantă pentru istoria modernă şi contemporană a României. E urmat îndeaproape de Regele Mihai, preferat de 21% dintre români.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI