Un supercomputer aflat într-o biserică din Spania a devenit erou de roman. „Mare Nostrum” apare într-o carte scrisă de celebrul Dan Brown

7 ianuarie 2019, 10:47

Acoperișul roșu al Turnului Girona nu adăpostește o capelă obișnuită, ci un supercalculator numit Mare Nostrum 4, care participă la o cercetare globală pentru reducerea costurilor energiei.

Sergi Girona, coordonatorul proiectului: „A fi verde în informatică înseamnă a fi capabil să faci mai multe operații folosind aceeași energie. Nu  înseamnă că se consumă mai puțin, înseamnă că poți să faci mult mai mult cu aceeași sursă de energie.”

MareNostrum  gestionează cantități uriașe de informații solicitate de oamenii de știință europeni. Supercomputerul este implicat în cercetări complexe, precum reacția proteinelor la tratamentul anti-cancer, crearea unei hărți a Universului sau condițiile în care s-a produs Big Bang-ul.

Alfonso Valencia, expert: „Fiecare schimbare, orice îmbunătățire a capacității noastre de a face calcule, are un efect imediat asupra capacității noastre de a anticipa dezvoltarea unei boli.”

Supercomputerul este prezentat într-unul din ultimele romane lui Dan Brown, care îi introduce pe cititori în interiorul capelei unde serverele uriașe sunt protejate de pereți din sticlă.

Sergi Girona, coordonatorul proiectului: „Mi se mai spune că suntem norocoși că apărem în ultimul roman al lui Dan Brown.  În cel precedent, el a scris despre CERN, în altul despre Muzeul Luvru! Și acum suntem în această carte. Este fantastic!”

MareNostrum 4 a fost lansat în luna mai 2018 și realizează milioane de miliarde de calcule pe secundă, iar puterea sa este foarte utilă oamenilor de știință din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite