Un studiu arată că și câinii pot face demență senilă

25 noiembrie 2017, 13:33

O instalație îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai bine activitatea creierului unui câine atunci când doarme. Experimentul nu a început decât după ce 15 familii canine au fost învățate o serie de comenzi doar în limba engleză. Câinii au fost lăsați apoi într-o cameră obscură să doarmă timp de trei ore, dar supravegheați de un electroencefalograf.

Ivaylo Iotchev, neurocercetător: „Ne-am concentrat pe fusurile care sunt foarte scurte explozii de activitate cerebrală. Din studiile făcute pe oameni şi rozătoare ştim că sunt cei mai buni indicatori pentru memorie şi cunoaştere dar şi pentru procesul de îmbătrânire.”

Prin urmare, înregistrările rezultate arată o activitate clară a creierului, similară celor care apar atunci când înveți. Cercetătorii vor să afle prin acest studiu cum se modifică odată cu trecerea anilor memoria și abilitățile cognitive ale câinilor.

Rezultatele au fost uluitoare. 70 la sută din câinii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani, adică foarte bătrâni, dau semne de demență senilă: sunt dezorientați, au probleme de comportament social, sunt apatici și irascibili.

Dora Szabo, neurolog: „Îşi aduc din ce în ce mai greu aminte lucruri, mai ales atunci când în jurul lor se petrec mai multe acţiuni în acelaşi timp. De exemplu, dacă ascunzi recompense într-un vas, apoi în altul şi tot aşa, după o vreme sunt destul de confuzi. Deci devin mai puţin eficienţi în rezolvarea unei probleme sau atunci când li se cere să facă altceva.”

Experții de la Universitatea din Budapesta speră că prin studiul lor să înțeleagă mai bine procesul de îmbătrânire la om. Rezultatele cercetărilor lor sunt introduse în așa numita Bancă a informațiilor despre creierul și țesutul câinilor.

În  felul acesta, ei speră că toți cercetătorii din lume care studiază bolile neurodegenerative și procesul de îmbătrânire să aibă acces la aceste date, iar cercetarea sa devină una globală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite