Un strop de viaţă. De Ziua Mondială a Donatorului, voluntarii de la Chișinău au primit diplome pentru fidelitate

Un strop de sânge este o nouă şansă la viaţă. De Ziua Mondială a Donatorului, cei mai activi voluntari de la Chișinău au primit diplome pentru fidelitate. În Republica Moldova, circa 85% din sângele recoltat vine de la voluntari.

14 Iunie 2019, 13:25 (actualizat 14 Iunie 2019, 15:10) |

De 30 de ani, Valentin Râmbu donează sânge și salvează vieți. Acum vârsta nu-i mai permite astfel de gesturi, dar este oaspete de onoare la asemenea evenimente.

Radu Alexandru are o grupă rară de sânge, zero negativ. Îşi aminteşte prima experienţă ca donator de sânge. De atunci și-a propus să îi ajute pe toţi cei în suferinţă.

Oamenii au răspuns la apelul autorităţilor şi au venit să doneze sânge. La corturile instalate în centrul Chişinăului s-au format cozi.

70% dintre cei mai activi donatori de sânge sunt bărbaţii. Vârsta medie a celor care dăruiesc viaţă este între 30 şi 60 de ani.

Organizarea este, de fapt, nu doar de a chema voluntarii care o fac sistematic, dar este şi o promovare a valorii sângelui care, de fapt, nu poate fi sintetizat împotriva tuturor progreselor tehnico-ştiinţifice, spune Aliona Serbulenco, secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova

La final, toţi donatorii au primit câte o zi liberă, dar şi o pungă cu produse alimentare. În acest an, s-a renunţat însă la sacoşile din plastic în favoarea celor textile.

Vom continua începând cu anul viitor vom face aşa şi cu pungile livrate zi de zi. Este bine, suntem instituţia care prin donarea de sânge promovăm modul sănătos de viaţă şi aici se depinde de un mediu bun, precizează Svetlana Cebotari, directorul Centrului de Transfuzie a Sângelui.

În Chişinău sunt deschise două puncte de recolatare a sângelui, iar alte două în Bălţi şi Cahul.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI