Un sistem revoluţionar anti-cancer este în lucru la Universitatea Politehnica București

8 iulie 2022, 21:02

Specialiştii în biotehnologii de la Politehnica din Bucureşti încarcă medicamentul în magnetită invizibilă cu ochiul liber, de ordinul unei miliardimi dintr-un metru. Sistemul arde practic tumorile prin hipertermie, fără să distrugă alte celule.

Ovidiu Oprea, profesor doctor la Facultatea de Inginerie Chimică şi Biotehnologii: Sunt înglobate în celulele tumorale. Cu ajutorul unui câmp magnetic extern oscilant practic schimbăm polaritatea şi aceste nanoparticule mişcându-se creează frecare şi asta duce la creşterea temperaturii în zona respectivă doar. Se ating 42-43 de grade, moment în care se induce moartea celulelor tumorale.

Un alt sistem aflat în lucru eliberează doar în celulele tumorale medicamentul introdus într-un material nanometric în forma unui fagure, acoperit cu polizaharidă.

Cercetătorii români lucrează şi la un sistem de eliberare ţintită şi controlată a medicamentului care foloseşte ca vector lipozomi, grăsimi precum untul sau uleiul. Cistostatice extrem de puternice sunt încărcate în micile particule grase, în cantitate mai mică, dar suficientă pentru a distruge cancerul fără efecte adverse.

Metoda poate fi aplicată şi la terapii împotriva unor infecţii virale, bacteriene sau fungice, spun cercetătorii. Eliberarea controlată se poate face si la suprafaţa pielii. Bolnavii mai au însă de aşteptat.

Cercetarea în laborator pentru un medicament nou durează 2-3 ani. Urmează testarea pe culturi vii de celule, pentru a vedea dacă funcţionează. Ulterior, companiile farmaceutice care preiau brevetul, în colaborare cu spitalele, se ocupă de testele clinice, pe oameni. De la idee până când tratamentul ajunge sa-i ajute pe pacienţi durează și 10 ani.

La începutul pandemiei, experţii de la Facultatea de Biotehnologii au brevetat şi măştile cu efect antiviral şi antibacterian. Materialul textil impregnat cu nanoparticule de argint sau de oxid de zinc i-a protejat bine de COVID pe cercetători.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite