Un sistem plutitor de panouri fotovoltaice a fost construit în premieră în Portul Constanța. Poate fi mutat acolo unde apare o necesitate de alimentare cu energie electrică

Sistemul plutitor de panouri fotovoltaice este prevăzut să producă 15 mii de kW anual și poate fi mutat acolo unde este nevoie de energie electrică pentru iluminatul public. Un astfel de sistem este folosit și în porturile din Belgia.

14 Septembrie 2022, 21:28 Știrile TVR |

Sistemul fotovoltaic plutitor din zona Danei 99 a Portului Constanța este inedit prin mobilitatea sa.

Florin Vizan, director general al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa: "Poate fi mutat acolo unde apare o necesitate de alimentare cu energie electrică. (...) Sistemul are 100 m și este prevăzut a produce 15 mii de kW anual. El rezistă la o amplitudine a valurilor de un metru".

Sistemul este format din 22 de panouri și mai are în componență flotoare, sisteme de ancorare, o platformă accesibilă personalului care îl deservește şi sisteme de stocare a energiei.

Ciprian Daniel Bulgaru, şeful Sucursalei Energetica, Portul Constanţa: "În cadrul portului, energia solară este cea mai bună variantă de producere a energiei verzi în acest moment. Radiația solară pică pe acele panouri, panouri care o transformă, iar energia este transmisă prin cabluri către invertor".

Un alt avantaj este reducerea cheltuielilor administrației porturilor cu energia electrică.

La fel se întâmplă și la Baroul Constanța, unde este montat un sistem format din 32 de panouri fotovoltaice, care acoperă, într-o zi însorită, aproape în totalitate, consumul baroului.

Investiția ar urma să fie amortizată în mai puțin de 5 ani.

VEZI și Becuri LED, mașina de spălat încărcată la maximum, temperatură mai mică în boiler, un grad mai jos la termostatele centralelor. Cum putem evita facturi uriașe la curent. Analiza Orei de știri

Sistemul plutitor din Portul Constanța este în faza de testare. În funcție de rezultate, ar putea fi multiplicat pentru zonele fără acces la energie electrică.

Administrația Porturilor Maritime din Constanța mai are în plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 5 MW.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI