Un sistem de apărare antiaeriană Patriot, fabricat în SUA, a fost avariat de un tir de rachete rusești asupra Kievului. SUA și Ucraina discută despre modalitățile de a-l repara

17 mai 2023, 19:43

Un sistem de apărare antiaeriană Patriot, fabricat în SUA, a fost probabil avariat, dar nu distrus, ca urmare a unui tir de rachete rusești asupra Kievului. SUA încă evaluează în ce măsură sistemul a fost avariat, dacă trebuie retras în întregime sau pur și simplu reparat la fața locului de către forțele ucrainene.

Washingtonul și Kievul discută deja despre cea mai bună modalitate de a repara sistemul și că, în acest moment, probabil că sistemul va trebui scos din Ucraina. Este ceea ce susțin oficiali militari americani sub protecția anonimatului, citați de Reuters, CNN, Washington Post, dar și de alte instituții de presă americane.

Ministerul rus al Apărării a declarat, într-o postare pe Telegram, că: „o lovitură de mare precizie a sistemului de rachete hipersonice Kinzhal din orașul Kiev a lovit un sistem de rachete antiaeriene Patriot, fabricat în SUA”.

Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană ale SUA. Include lansatoare de rachete, radare și alte vehicule de sprijin. O singură baterie Patriot nou produsă costă peste 1 miliard de dolari, mai exact, 400 de milioane de dolari pentru sistem și 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie.

Este construit de Raytheon Technologies și a fost proiectat înainte ca hipersonicele să fie trimise pe câmpul de luptă. Raytheon nu a declarat public că sistemul este eficient împotriva unei rachete care zboară cu viteze hipersonice, adică de peste cinci ori viteza sunetului.

SUA au declarat că sistemul Patriot a doborât o rachetă Kinzhal săptămâna trecută, dar nu a fost clar dacă racheta respectivă se deplasa cu viteză hipersonică în acel moment, punctează Reuters. Racheta rusă Kinzhal poate atinge viteze de până la 12.350 km/h, însă „desemnarea de către Rusia a rachetei Kinzhal ca rachetă „hipersonică” este oarecum înșelătoare, deoarece aproape toate rachetele balistice ating viteze hipersonice (adică peste Mach 5) la un moment dat în timpul zborului lor”, susține Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, într-un raport din 2022 martie, citat de Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite