Un sistem bolnav naște monștri. Specialiștii vorbesc despre lipsa personalului, condiții improprii și subfinanțare, după tragedia de la Săpoca

18 august 2019, 21:19

„A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi. (…) Numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuţii intense cu conducerea spitalului, memorii către ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal”.

Acesta este punctul de vedere transmis de sindicaliştii Sanitas de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca după carnagiul din spital.

Dimineaţă, alta a fost însă varianta oficialilor Ministerului Sănătăţii în legătură cu numărul de angajaţi aflaţi în tură azi-noapte: „În tura din noaptea trecută, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia au fost un medic şi 7 asistenţi, 3 infirmiere şi 2 muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi”. (Sursa: Ministerul Sănătăţii)

Ajunsă la Spitalul de Psihiatrie Săpoca pentru a coordona ancheta ministerului la faţa locului, Sorina Pintea spune că sindicatul a făcut în repetate rânduri doar solicitări de sporuri maxime de 75%, nu şi de suplimentare a personalului.

Fostul manager al spitalului în care s-a petrecut tragedia vorbeşte tot despre lipsa de oameni şi de nevoia de a separa pacienţii.

Cei care apără drepturile pacienţilor spun că bărbatul n-ar fi trebuit internat din start într-un salon comun.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că spitalul este dotat cu încăperi în care pacienţii periculoşi pot fi internaţi. Condițiile însă din spitalele de psihiatrie, susține președintele asociației care apără drepturile pacienților, sunt jalnice.

Despre personal insuficient, condiţii improprii şi subfinanţare în spitalele de psihiatrie vorbesc şi alţi medici. Diana Cârjaliu şi-a dat recent demisia din funcţia de medic şef al secţiei de psihiatrie din spitalul Judeţean Constanţa, în semn de revoltă.

Ministrul Sorina Pintea spune că ancheta Corpului de control al Ministerului Sănătăţii la spitalul de psihiatrie din Buzău va fi finalizată în cel mai scurt timp posibil, probabil chiar în această noapte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite