Un sistem automatizat pentru captarea gunoaielor din râuri a fost dat în folosință în județul Bihor

Munți de deșeuri curg la vale la fiecare ploaie mai serioasă, distrugând iremediabil natura. O problemă pe care România o are de ani de zile, însă autoritățile mai mult au închis ochii. O soluție modernă care ar putea rezolva problema a fost dată în folosință la Tulca. Acolo, printr-un sistem automatizat, gunoaiele sunt strânse, iar apa curge, mai departe, curată.

26 Septembrie 2021, 13:45 (actualizat 26 Septembrie 2021, 13:54) |

În râuri și pârâuri ajung recipiente de tot felul, pungi și deșeuri care de care mai diverse. Când apele cresc din cauza precipitațiilor, se formează adevărate covoare de gunoaie care curg la vale. Multe ajung în Ungaria, iar cele mai multe probleme sunt pe râurile Tisa şi Someş, iar ţara vecină a acuzat România şi Ucraina că nu oprește această poluare.

Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: „România, din păcate, nu a rezolvat încă problema colectării deşeurilor într-un mod corespunzător şi, datorită acestui lucru, datorită faptului că albiile râurilor sunt câteodată pline de deşeuri, generăm şi probleme diplomatice".

Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii de la Apele Române Crişuri, împreună cu cei de la Direcţia de Apă Gyula, din Ungaria, au inițiat un proiect transfrontalier, cu fonduri europene. Prima lucrare hidrotehnică a fost dată în folosință la Tulca, în județul Bihor. Aceasta permite eliminarea deșeurilor plutitoare din cursurile de apă, prin captarea lor, datorită unui sistem automatizat.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 2 milioane de euro, din care părţii române i s-au alocat 1,3 milioane. Prin lucrarea hidrotehnică de la Tulca se asigură, în primul rând, protecţia în caz de inundaţii a locuitorilor din bazinele hidrografice Crişul Repede şi Crişul Negru.

Peter Kiss-Parci, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Ungaria: „Un motiv în plus pentru care mă bucur de acest proiect este că va avea un impact pozitiv nu doar asupra relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, ci, efectiv, asupra vieţii oamenilor".

Ministrul Mediului a anunţat că soluţia de la Tulca, pentru eliminarea plutitorilor din cursurile de apă, va fi aplicată, începând cu anul viitor, în mai multe locuri din bazinele hidrografice Crişuri şi Someş-Tisa.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI