Un singur gram de sare mai puțin, în alimentație, poate salva milioane de vieți

Un singur gram de sare mai puțin în alimentație poate salva milioane de vieți
Un singur gram de sare mai puțin în alimentație poate salva milioane de vieți
28 august 2022, 18:39

5 grame de sare pe zi. Aceasta este recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, românii consumă în medie peste 12 g sare zilnic și numai un sfert din cantitatea consumată e vizibilă și cunoscută.

Sarea în exces poate provoca boli grave, scade calitatea vieții și grăbește procesul de îmbătrânire.

”Le știm foarte bine pe cele cardiovasculare, nu trebuie să insitam că accidentele cardiovasculare sunt numărul unu. Atenție la adaosul de sare. Dacă am reduce acest consum cu 1 g – 1,5 grame s-ar reduce aceste probleme. E clar că brânzeturile sunt în top alimemnte de evitat, bineînțeles că sunt și alte alimente procesate, murături, sărățele.De exemplu, telemeaua să o desăram înainte să o mâncăm. Gustul e aproape la fel de bun. Pentru persoanele care nu sunt atente la ce consumă e indicat să își aleagă un tip de apă care nu conține sare”, spune Simona Carniciu, medic nutriționist și diabetolog.

Sunt alimente procesate care pot ascunde cantități de sare mai mari decât consumul zilnic al unui adult.

”Produsele din România au un consum mult mai mare de sare, poate chiar mai mare decât în vestul Europei,  băuturi carbogazoase, acelea zero zahăr conţin sare şi nici măcar nu ne gândim. Pentru acest lucru, Infocons a lansat aplicaţia gratuită Infocons. Scanezi codul de bare şi poţi să îţi faci să zicem o sumă de sare la o masă, sau o zi. 0809 la un singur sendviş pe care îl punem copilului la şcoală, putem să ajungem cu cantitatea de sare pentru cel puţîn 2,3 zile”, a precizat Sorin Mierlea, președinte INFOCONS.

Cei mai mulți români consumă inconștient și nu se pot lipsi de plăcerea gustului sărat, cel care potențează toate celelelate arome. Prea multă sare poate afecta și rinichii.

”Calculii nu se pot dizolva. Fie se elimină, fie se sparg chirurgical. De cele mai multe ori, formarea calculior este legată de o alimentație dezeechilibrată.  Calciul se depune în urina puțin diluată se cristalizează și formează calculii care pot migra și pot bloca un rinichi sau chiar ambii rinichii, ceea ce este o urgență. Principala prevenție a litiazei renale este consumul crescut de lichide”, averizează Cristian Rusu, medic specialist urolog.

În cantitate adecvată, sarea are un rol benefic în digestie, apetit și menține echilibrul nutrițional, explică medicii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite