Un secol de la sfârșitul Primului Război Mondial. Liderii politici celebrează Centenarul, la Paris

Parisul este, astăzi, centrul întregii lumi. S-au adunat acolo cei mai puternici oameni ai planetei. 85 de şefi de stat şi de guvern celebrează împreună Centenarul Armistiţiului care a pus capăt ostilităţilor din cadrul Primului Război Mondial. Preşedintele Emmanuel Macron i-a primit, împreună cu soţia sa Brigitte, pe liderii lumii, la Elysee, apoi au pornit cu toţii, în marş, spre Arcul de Triumf, unde se află mormântul Soldatului Necunoscut din Marele Război. Aici, şi-au strâns mâna şi preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Donald Trump şi Vladimir Putin.

11 Noiembrie 2018, 11:52 (actualizat 11 Noiembrie 2018, 20:33) Știrile TVR |
Centenarul Armistițiului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

UPDATE Mihaela Antoche transmite de la Paris: A fos o ceremonie extrem de bine organizată, care a decurs fără cusur și a emoționat pe toată lumea. Au fost momente extrem de emoționante, pentru că Franța a știut să arate întregii lumi de ce este mândră. Emmanuel Macron a avut un discurs emoționant și extrem de bine orientat către cei care l-au ascultat. A vorbit despre pericolul pe care îl are naționalismul, de faptul că națiunile trebuie unite de speranță și nu trebuie separate de frică. Un moment emoționat a fost intonarea imnului lui Ravel - care a fost ambulanțier în timpul războiului, a compus cu gândul la ostașii de pe front. S-a aprins acea flacără de la Monumentul ostașului necunoscut.

Emmanuel Macron: "Urmele acelui război nu s-au şters niciodată. Nici pe pământ francez, nici în Europa sau Orientul Mijlociu, nici în memoria oamenilor din întreaga lume. Să ne amintim. Să nu uitam. Să onorăm sacrificiul celor care au murit pentru noi. Să fim demni de acest sacrificiu făcut pentru libertatea noastră. Să ne amintim. Să nu uităm nimic din puritatea, idealurile, principiile superioare ale patriotismului strămoşilor noştri".

Jurnalista Ioana Dumitrescu, senior editor departamentul Știri Externe TVR, și Florin Sperlea, istoric militar, au comentat evenimentele din Franța, într-o Ediție Specială, pe TVR 1. De la Paris, corespondentul TVR Mihaela Antoche urmărește ceremoniile.

UPDATE Mihaela Antoche: Punctul culminant de la Arcul de Triumf va fi discursul lui Emmanuela Macron, dar și acel moment extrem de emoționant omagial la Mormântul ostașului necunoscut. Va urma un dejun la Palatul Elysee. Toate delegațiile sunt invitate de Emmanuel și Brigitte Macron să participe. Apoi este deschiderea Forumului pentru pace de la Paris. Cuvântul de deschidere îi va aparține cancelarului german Angela Merkel.

 

UPDATE Mihaela Antoche: Donald Trump a întârziat să sosească pe Champs Elysee, pentru că mașina lui a fost perturbată de două activiste care au încercat să se apropie mai mult decât era permis de mașina blindată a lui Trump. cel două activiste au fost scoase imediat de forțele de ordine din Franța și apoi mașina s-a îndreptat spre Arcul de Triumf. Ultimul a sosit Vladimir Putin. Evenimentele sunt întârziate de ploaia de la Paris. S-a vorbit foarte mult despre întâlnirea Emmanuel Macron - Donald Trump. Astăzi, după această ceremonie, va începe Forumul de pace. S-a vorbit despre întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin. un consilier de-al lui Vladmir Putin a spus că nu va fi decât o întâlnire aboslut informală, la dejunul de astăzi de la Palatul Elysee. S-a vorbit iar de o întâlnire Emmanuel Macron - Donald Trump - Angela Merkel.

 

UPDATE Mihaela Antoche: Arcul de Triumf este punctul culminant al ceremoniilor. Măsurile de securitate sunt fără precedent. Au plecat de la Palatul Elysee toți șefii de stat și de guverne. Singurul a venit în mașina blindată Donald Trump, președintele SUA. Șase persoane au fost reținute în urmă cu câteva zile, plănuiau un atentat la adresa lui Emmanuel Macron. După ce se va termina ceremonia, va începe o demonstrație împotriva politicii promovate de Donald Trump.

Știre în curs de actualizare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI