Un sat din Germania a devenit independent energetic, după construirea unei centrale hibride

Iarna bate la ușă, iar mulți europeni se gândesc cum vor trece peste acest anotimp, în condițiile unor facturi uriașe și a crizei energetice. O problemă pe care nu o au locuitorii unui sat din Germania. Toată lumea de acolo are curent și căldură din resurse proprii.

26 Octombrie 2022, 08:10 (actualizat 26 Octombrie 2022, 08:12) Știrile TVR |

Acest sat bucolic din centrul Germaniei nu pare la prima vedere diferit de altele din țară sau chiar din Europa. Ce nu se vede însă este că toate cele 150 de gospodării din Mengsberg au electricitate, apă caldă și căldură din belșug și nu depind absolut de nimeni.

”Suntem fericiţi că ne-am îndeplinit visul. Acum suntem independenţi de cei care în mod normal ne spuneam cât trebuie să plătim. Acum noi suntem cei care decidem cât şi cum plătim”, spune Karlheinz Kurz, reprezentant al comunităţii Mengsberg

La inițiativa câtorva locuitori, sătenii au ridicat o centrală hibridă. 20 la sută din energie este colectată de la soare, iar restul de 80% este obtinută prin arderea rumegușului. Iar în două rezervoare uriașe se pot stoca până la 300 de mii litri de apă caldă, suficient pentru toată lumea. Nici funcționarea centralei nu este deloc complicată.

”Cineva vine aici o dată pe zi să verifice că totul funcţionează în parametri. Restul se poate face foarte bine de la distanţă cu ajutorul calculatorului”, a declarat Friedhelm Vaith, localnic din Mengsberg.

Centrală sătenilor din Mengsberg este și ecologică: rumegușul este colectat din comunitățile învecinate, care altfel l-ar fi aruncat, iar fumul produs prin ardere este filtrat cu cele mai moderne sisteme, pentru a nu afecta calitatea aerului.

Întregul proiect a costat 6 milioane de euro. 2 milioane din subvenții de stat, iar restul obținuți prin credite bancare de comunitatea locală.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI