CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Un rus reînvie tradiția "gusli", un vechi instrument muzical, pe care îl reconstruiește după modelele găsite în picturi și în iconografia rusească veche

Un instrument vechi rusesc numit "gusli" revine la modă. Graţie unui om de afaceri entuziast, gusli a renăscut şi a devenit extrem de popular mai ales când se organizează festivaluri folclorice. Corespondentul nostru Liviu Iurea are amănunte.

01 Aprilie 2019, 08:44 (actualizat 01 Aprilie 2019, 09:41) |

De șase ani Serghei Gorchakov și-a deschis o mică afacere - o fabrică de instrumente muzicale vechi. A început să le reconstruiască după modelele găsite în picturi și în iconografia rusească veche.

Serghei Gorchakov: "Am găsit acel instrument care ne leagă prin istorie de străbunii noştri: gusli. Prin intermediul lui putem să cunoaştem lumea din antichitate. La el se cânta şi acum o mie de ani, şi acum două mii de ani şi chiar mai mult."

Serghei produce pe lună între 150 și 200 sute de gusli, de diferite tipuri - replici ale instrumentelor folosite la curtea țarilor.

Serghei Gorchakov: "Avem un gusli sub forma de liră. Este cu mult mai vechi. A fost descoperită în secolul al XI-lea. Aici avem o replică a instrumentului folosit între secolele al XI-lea şi al XV-lea."

Fiecare instrument este unic, are un sunet aparte și este făcut exclusiv manual.

În multe localități din Rusia s-au deschis cercuri de muzică unde oricine poate să învețe să cânte la instrumente vechi.

În Rusia străveche în acorduri de gusli se dansa sau oștile mergeau la luptă. Acum, la gusli se interpretează orice fel de muzică - de la poeme clasice până la hard rock, hip-hop sau rap.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 15°C
IASI 17°C 11°C
CLUJ 14°C 11°C
CONSTANTA 19°C 13°C
CRAIOVA 18°C 14°C
BRASOV 15°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI