Un român pe „acoperișul lumii”. Povestea lui Horia Colibăşanu, alpinistul care a cucerit cele mai înalte vârfuri

5 ianuarie 2018, 21:24

La 27 de ani, Horia Colibășanu reușea performanța de a cuceri primul său optmiar, așa cum cei din lumea alpinismului numesc vârfurile de peste 8 mii de metri. Ajungea pe Vârful K2, al doilea ca înălțime din lume, cunoscut și sub numele de Muntele Ucigaș, din cauza  dificultății traseului.

Unul din 3 alpiniști își pierde viața în încercarea de a urca pe K2.

Reușita lui Horia a fost considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc și a rămas neegalată până acum în țara noastră.

Atunci când nu este plecat în expediție sau în vreo tabără de antrenament, pe Horia Colibășanu îl găsești la cabinet. De profesie medic stomatolog, se consideră norocos că meseria îi permite să includă în viața sa marea pasiune, alpinismul.

Pentru a pregăti și a desfășura o expediție lipsește de acasă câteva luni pe an.

După K2, a cucerit vârfurile Manaslu, Dhaulagiri și Annapurna, scriind noi premiere românești. Varfurile Makalu și Lhotse au întregit în anii următori performanțele alpinismului românesc.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Inaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia. Și-a pus în pericol viața și a rămas alături de partenerul său, grav bolnav, până la sosirea echipelor de intervenție, în cea mai ampla operațiune de salvare din istoria Hymalayei. Alpinistul spaniol nu a supraviețuit, din păcate, însă Horia a sperat, timp de 72 de ore, că îl poate salva.

Este singurul alpinist român care a primit, printre altele, distincția „Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume.

În acest an, după performanța cuceririi vârfului Everest, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite