Un român care muncea la un abator din Germania a murit. Au fost depistate cazuri de COVID-19 la colegi de-ai săi. Probleme și în Olanda

22 mai 2020, 18:51

47 de români care munceau la abatorul german din Dissen, în Landul Saxonia Inferioară, au fost confirmați cu noul coronavirus.

Pentru alți 57 a fost dispusă măsura plasării în carantină, ca urmare a contactelor pe care le-au avut cu cei infectați, precizează Ministerul de Externe de la București.

Abatorul a fost închis. Angajații beneficiază de sprijinul companiei pe întreaga perioadă a carantinei, fiind stabilit un sistem de livrare pentru hrană și alte bunuri necesare.

O situație neobișnuită s-a înregistrat la abatorul din Birkenfeld, unde au fost cazuri de infectare cu Covid-19. Un român a murit.

Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE: Potrivit informaţiilor comunicate de către angajator, persoana în cauză fusese testată negativ la infecţia cu SARS-CoV-2 de două ori în cadrul testărilor efectuate întregului personal din cadrul companiei, ultima dată în cursul săptămânii precedente. Familia cetăţeanului român a fost înştiinţată cu privire la decesul persoanei în cauză, iar angajatorul se va ocupa de formalităţile de repatriere a trupului neînsufleţit, suportând cheltuielile aferente.

Probleme sunt și la un abator din Olanda, aflat la granița cu Germania. A fost închis de autorități după ce au depistat că 45 din cei 600 de angajați sunt infectați cu noul coronavirus, după prima zi de testare.

Benno Bruggink, oficial Autoritatea Sanitară din Olanda: Verificăm toţi angajaţii. Au condiţii proprii de muncă? Sunt în siguranţă? Dacă e aşa, atunci pot să lucreze. Dacă nu, atunci oprim imediat orice activitate.

La acest abator lucrează și 270 de români, potrivit MAE. Ambasada noastră la Haga a anunțat că 2 dintre ei au fost infectați cu noul coronavirus. Starea lor este bună, aceștia fiind asimptomatici.

La nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară din partea românilor care își desfășoară activitatea la compania respectivă, precizează MAE.

La începutul lunii, la o altă fabrică al aceluiași producător de carne, cel mai mare din Olanda, 28 de angajați români au fost infectați.

Angajatorul i-a carantinat pe un vas ancorat într-un port industrial până se vindecă.

Sindicaliștii din domeniu cer testarea tuturor angajaților și reclamă condițiile improprii de muncă.

John Klijn, șef sindicat: O vulnerabilitate în plus este că 80% din angajaţii în industria cărnii sunt migranţi. Majoritatea sunt cazaţi împreună în spaţii mici, sunt transportaţi cu aceeaşi maşină şi lucrează toată ziua în spaţii unde nu se poate păstra o distanţă de 1,5 metri între ei. Iar seara sunt urcaţi din nou împreună în maşină şi băgaţi la grămadă în aceeaşi casă.

Ministrul german al Muncii a anunțat înăsprirea reglementărilor din abatoare interzicind subcontractarea activităților de prelucrare a cărnii prin agenții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite