Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat dreptate marți unui salariat român care fusese concediat în anul 2007 după ce a fost monitorizat folosind internetul în scopuri personale la serviciu.
Judecătorii Marii Camere, instanța supremă a CEDO statuând în apel o decizie din 2016, au considerat că 'autoritățile naționale (române) nu au protejat în mod corect dreptul lui Bogdan Mihai Bărbulescu la respectarea vieții și a corespondenței sale private și astfel nu au asigurat un echilibru just între interesele în cauză', se menționează în decizia CEDO adoptată cu 11 voturi pentru și 6 contra.
Astfel, s-a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței) al Convenției europene privind drepturile omului, potrivit unui comunicat al CEDO.
În urmă cu 10 ani, Mihai Bărbulescu a fost concediat pentru că folosea contul de Yahoo Messenger în timpul serviciului pentru a vorbi cu iubita sa. Inginerul a dat în judecată compania, însă tribunalele din România nu i-au dat câștig de cauză.
Iar în ianuarie anul trecut, CEDO a confirmat deciziile instanțelor de la noi din țară și a considerat că nu i-a fost încălcat dreptul la viață privată. Bărbatul a făcut apel, iar acum judecătorii Marii Camere i-au dat dreptate.
Specialiştii susţin că angajatorii pot urmări în continuare corespondenţa angajatilor la serviciu, însă pe viitor nu trebuie să mai apeleze la sancţiunii drastice. Cei care nu îşi respectă programul de lucru pot primi pentru început avertismente şi bani mai puțini la salariu.