Un restaurant din Suedia are în meniu doar preparate din resturi alimentare pentru a reduce risipa. Proprietarii au renunțat la localul cu stele Michelin pentru a-și dechide propria afacere

17 martie 2023, 21:05

În această bucătărie a restaurantului din Malmo, oraș din sudul Suediei, nu se gătește decât cu marfa rămasă de la alte restaurante, care altfel ar fi ajuns la gunoi. Legumele și alte ingrediente sunt sortate de la primele ore ale dimineții și în funcție de ce rămâne se decide meniul zilei.

”Ne-am orientat spre resturile alimentare în primul rând pentru că se produce foarte multă mâncare şi cred că unul dintre motivele pentru care rafturile sunt pline la distribuitori este aspectul şi termenul de garanţie”, a spus Erik Andersson Mohlin, cofondator al restaurantului.

Proprietarii restaurantului au renunțat la localul cu stele Michelin în care lucrau pentru a-și dechide propria afacere care se numește SPILL, cuvântul suedez pentru risipă.

”Nu salvăm noi lumea, cu siguranţă nu, dar nu mai producem gunoi alimentar. Unii spun că asta îi va ajuta pe distribuitori să aibă continuu resturi alimentare pe care, dacă nu le-am lua noi, ei le-ar arunca”, a mai precizat Erik Andersson Mohlin.

Şi asta în condițiile în care carnea, legumele și alte ingrediente ar fi încă bune pentru consum dar se apropie de expirarea termenului de garanție sau pur și simplu nu mai sunt arătoase.

În aproape 5 ani de când a fost lansat pe piață, conceptul a devenit din ce în ce mai popular așa că cei doi antreprenori au mai deschis un local în Malmo anul acesta.

La nivelul Uniunii europene numai în anul 2020 aproximatv 57 de milioane de tone de hrană a ajuns la pubelă. Asta înseamnă cam 127 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Statisticile arată că cel puțin 10% din mâncarea produsă ajunge la gunoi.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite