Turcia s-a deplasat cu trei metri. Președintele Institutului de Vulcanologie, Italia: ”Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur”

Carlo Doglioni, un expert italian în seismologie, a publicat detalii șocante despre puternicul cutremur care a lovit Turcia, într-un interviu preluat de SOT News.

07 Februarie 2023, 14:28 (actualizat 07 Februarie 2023, 20:56) Știrile TVR |
Turcia s-a deplasat cu trei metri / captura Youtube, GeologyHub

Profesorul Carlo Doglioni, președintele Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, a declarat că deplasarea plăcilor tectonice care a provocat cutremurele din Turcia a făcut ca țara să se miște cu aproximativ trei metri, relatează și DailyMail.

Ceea ce numim placa arabă (placă tectonică - n.r.) s-a deplasat cu aproximativ trei metri de-a lungul direcției nord-est-sud-vest în raport cu placa anatoliană. Vorbim despre o structură în zona de graniță dintre cele două plăci”, adăugând că deplasarea este prezentă pe o lățime de aproximativ 100 de mile.

O mare parte din Turcia se află pe placa anatoliană, dar sud-vestul Turciei trece în placa arabă, alături de Siria.

El a dezvăluit că pe cel puțin 150 de kilometri a fost o deplasare de peste trei metri.

Totul s-a întâmplat în câteva zeci de secunde, din cauza energiilor dislocate de acest cutremur cu magnitudinea 7,8-7,9, un cutremur care se numește mare”.

El a mai spus că este ”o mișcare de alunecare, planul de falie este vertical, prin urmare în timpul unui cutremur se observă o deplasare orizontală a blocurilor de rocă. Două ”granițe” care se mișcă una față de cealaltă într-o manieră dependentă. Cu alte cuvinte, este ca și cum Turcia s-ar fi mutat la sud-vest și Arabia la nord-est.”

Profesorul de seismologie, care a făcut sercetări intense în zona mediteraneană, susține că e o ”zonă foarte seismică, una dintre cele mai periculoase zone din Mediterana. În secolele trecute au avut loc cutremure extrem de violente.

Ar fi un scenariu care are legătură cu mările din jurul Turciei. Evenimentele de acest tip pot fi urmate de evenimente la fel de importante, dacă nu mai importante. S-a întâmplat în Turcia la cutremurul care a lovit țara în 1999.

Ce pot spune este că sunt mișcări care nu se opresc niciodată”, a încheiat Carlo Doglioni.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 16°C
IASI 12°C 13°C
CLUJ 12°C 8°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 17°C 14°C
BRASOV 13°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI