LUMEA AZI

Un război scurt, dar total. S-au împlinit 50 de ani de la Războiul de Șase Zile

S-au împlinit 50 de ani de la "Războiul de șase zile". Un război care a consolidat construcția statala a Israelului, dar care a creat o criză puternică în relațiile dintre evrei și arabi. Un comentariu de Dragoș Tăbăran.

10 Iunie 2017, 19:22 |

După războiul din 1948, care a confirmat independența Israelului, relațiile dintre acesta și statele arabe nu s-au normalizat. Din contră, tensiune a escaladat. În ciuda avertismentelor israeliene, Egiptul a închis accesul navelor către Marea Roșie și și-a mobilizat puternica armată.

A fost momentul în care Israelul a lansat atacuri preventive și a distrus aviația egipteană, obținând supremația aeriană.

Beniamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: "Le-aţi administrat o înfrângere usturătoare  inamicilor şi aţi dejucat un complot prin  care se urmărea uciderea noastră."

În ajutorul Egiptului au intervenit Iordania și Siria, în mod direct, Irakul și Libanul, indirect. Coaliția arabă era susținută de încă șapte state musulmane și de palestinieni.

În cele șase zile de război, Israelul a cucerit aproape 6000 de kilometri pătrați din Cisiordania, Ierusalimul de Est și câteva zeci de sate arabe din apropiere. De asemenea, Înălțimile Golan, de la Siria, și Gaza și peninsula Sinai, de la Egipt.

Reuven Rivlin, președintele Israelului:   Au trecut 50 de ani de la Războiul de  Şase Zile şi, dacă nimeni nu contestă  justeţea acestui război, el a declanşat o  importantă discuţie în societatea israeliană.

După șase zile de lupte crâncene,  Israelul a obținut victoria, dar consecințele politice, militare și umanitare au fost uriașe. Statele arabe au învățat din greșelile strategice și tactice făcute și și-au pregătit mult mai bine atacul din 1973, de Yom Kippur.

Mai mult, au decis expulzarea evreilor. Aceștia au început să aibă probleme și în unele state comuniste, în special în Polonia, de unde au emigrat 11.000 de evrei. Singurul stat comunist est-european care a menținut relațiile cu Israelul a fost România. A avut loc și un exod al palestinienilor: între 300.000 și 1.000.000 dintre ei au emigrat în statele vecine, în special în Iordania. Falia dintre israelieni și arabi s-a transformat într-o prăpastie.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -2°C -1°C
IASI -3°C -6°C
CLUJ -7°C -7°C
CONSTANTA -3°C -1°C
CRAIOVA -1°C -1°C
BRASOV -7°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI