Un raport internațional cere justiției spaniole să reia anchetele în cazul bătrânilor care au murit în azilele din Spania

În jur de 90% dintre dosarele deschise de procurori în cazul bătrânilor care au murit în azilele din Spania, în primul val al pandemiei, au fost închise fără niciun rezultat. Este concluzia unui raport Internaţional care cere justiţiei spaniole să reia anchetele. Familiile povestesc drama prin care au trecut şi susțin că şi-au pierdut rudele din neglijenţa celor care ar fi trebuit să-i îngrijească. Detalii vă pot afecta emoţional.

03 Februarie 2022, 14:09 (actualizat 03 Februarie 2022, 14:10) Știrile TVR |

Enriqueta și Angela sunt doar două dintre cele câteva sute de persoane care au acuzat căminele de bătrâni pentru moartea părinților lor. Mama Enriquetei avea 91 de ani, suferea de Parkinson și din cauza afecțiunilor pe care le avea ar fi trebuit să stea mereu în poziție înclinată. A fost găsită însă întinsă în pat, înecată în propria vomă.

Enriqueta Lopez, fiica unei victime: Aveau o singură persoană care îngrijea 23 de bătrâni, 100% dependenți. Acea persoană nu putea face față și a plecat după două zile din cauză că nu mai putea să continue o asemenea muncă. A fost o bătrână care a murit de foame pentru că nu putea mânca singură și a murit de foame. Alții erau foarte bine, vorbeau la ora 15 cu familiile și la ora 19 erau decedați.

Aangela Arreba, fiica unei victime: Procurorii nu anchetează și asta este obligația lor pentru că sunt aici să protejeze cetățenii și nu o fac. Judecătorii nu iau atitudine, nu ne ascultă. Vor să șteargă totul, să treacă repede mai departe şi să ne facă să uităm ce tragedie a fost pentru noi.

Raportul Amnesty International arată că 89 la sută dintre anchetele începute s-au finalizat fără niciun rezultat și fără că macar rudele să fie înștiințate.

Cei mai mulți bătrâni au murit în azile în primul val al pandemiei. Multora li s-a refuzat transferul la spital după ce s-au infectat cu covid. Familiile nu știu nici acum ce s-a întâmplat cu părinții lor și nici nu au putut să își ia rămas bun de la ei.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI