Un publicist american anunță că Ion Mihai Pacepa, cel mai vânat spion din lume, a murit răpus de COVID-19

15 februarie 2021, 15:07

Ion Mihai Pacepa ar fi murit în dimineața zilei de 14 februarie 2021, scrie Rychlak în TheEpochTimes.com, fără să ofere alte detalii. Rychlak a semnat alături de Pacepa volumul ”Dezinformarea”, apărut în 2013, în SUA.

”COVID-19 a reușit ceea ce o recompensă de 2 milioane de dolari și asasinii plătiți de România nu au putut face. Ion Mihai Pacepa, „Mike” cum îi spuneau cunoscuții, a trecut la cele veșnice”, scrie publicstul.

Pacepa s-a născut la București în 1928. A studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din București, dar înainte de absolvire a fost recrutat de Securitate. A fost inițial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securității. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informații Externe.

În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operațiuni împotriva fostului bloc sovietic. Guvernul american a descris activitatea lui Pacepa ca „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”.

În raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pagina 628), aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, se arată “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa. Potrivit acestui raport, el „a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”.

Securitatea și moștenitorii săi nu i-au iertat însă lui I. M. Pacepa însă trădarea.

”Plecat în 24 iulie 1978 în Germania, să negocieze un contract cu firma constructoare de aeronave Fokker, Ion Mihai Pacepa, adjunctul serviciilor de spionaj din România, a dispărut pur şi simplu. (…) Replica Securităţii a fost neîndurătoare. S-a pus un premiu de 2 milioane de dolari pe ”capul” lui Pacepa. După apariţia cărţii ”Orizonturi roşii” în 1987, în care sînt zugrăviţi deloc măgulitor, Ghadaffi şi Yasser Arafat au mai plusat şi ei, fiecare, cu cîte un ”contract” de un million de dolari, pentru uciderea ”defectorului” roman”, scrie istoricul Marius Oprea pe mediafax.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă