Un proiect de plafonare a tarifelor RCA a fost depus în Parlament. Polițele s-au scumpit nejustificat în urma falimentului City Insurance

18 noiembrie 2021, 20:22

Șoferii cărora le-au expirat, în ultima perioadă, polițele RCA s-au văzut nevoiți să plătească chiar și dublu pentru reînnoirea lor.

După falimentul City Insurance, prețurile au crescut în mod nejustificat, spun și parlamentarii care vor să limiteze polițele la tarifele de referință calculate de ASF. Și au depus la Senat un proiect de lege.

Gabriel Avramescu, deputat, iniţiatorul legii: Să fie un tarif de referință care să includă și marja de profit și cheltuieli administrative. Noi spunem că tariful de referință se va adapta o dată la 6 luni, astfel încât să regleze piața.

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară spun că România este deja în procedura de infringement din cauza unei alte decizii de plafonare din 2016. Și că există alte două proiecte care își propun să îmbunătățească funcționarea pieței, inclusiv o ordonanță de urgență pentru decontarea directă, cu efecte asupra prețurilor.

Valentin Ionescu, director în Autoritatea de Supraveghere Financiară: Nu avem voie, conform directivelor europene și conform legislației primare aprobate de Parlament, să intervenim în stabilirea tarifelor noi ca autoritate de supraveghere. Cred că piața, în următoarea perioadă, ar trebui să se așeze și să existe o cale de mijloc și tarifele să se ajusteze.

Mădălin Roșu, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România: Dacă noi nu avem suficiente fonduri pentru a despăgubi victimele, ne trezim în situații pe care le-am văzut până acum – iată, falimente răsunătoare- sau poate chiar ieșiri din piață ale unor asigurători. Suntem cu cel mai mare număr de accidente din Europa, cu cea mai mare rată combinată a daunelor, asta înseamnă că se fac pierderi majore în domeniul ăsta.

Proiectul de lege mai prevede majorarea amenzilor de la 50.000 lei la 500.000 lei, în vederea descurajării asigurătorilor RCA de a majora nejustificat tarifele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite