Un proiect de lege prevede sancțiuni și amenzi pentru hărțuirea morală a angajaților la locul de muncă

Psihologii au o explicaţie pentru situaţiile în care sunteţi frecvent jignit de către superiori și colegi, marginalizat, sau cu sarcini sarcini impozibil de realizat: poate fi vorba despre hărțuire morală la locul de muncă. O formă de abuz psihologic fără reglementare legală, dar un proiect de lege propune schimbări importante. Angajatorul va plăti daune şi cheltuieli pentru consiliere psihologică, atunci când abuzul este dovedit în instanță.

21 Mai 2018, 19:35 |
Pedepse pentru hărțuirea angajaților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Teodora își amintește cu tristețe de un episod pe care ar vrea să îl șteargă definitiv din viață: momentele de hărțuire constantă în care șeful îi spunea că nu este suficient de bună, nu muncește destul și ar trebui să plece din restaurantul la care a lucrat vreme de 9 ani de zile.

Abuzurile despre care femeia vorbește înseamnă, de fapt, hărțuire morală. O formă de abuz psihologic care, în scurt timp, ar putea fi reglementată legal, pentru ca oamenii să aibă curajul să denunțe astfel de comportamente de la locul de muncă.

Hărțuirea morală la loul de muncă poate îmbrăca mai multe forme, iar cele mai frecvente sunt: eliminarea angajatului din orice tip de activitate, izolarea lui din rândul colegilor și umilirea constantă, care poate veni fie din partea șefilor, fie din partea celorlalți angajați.

Cei care se consideră abuzați se vor putea adresa instanței mai ușor.

Studii recente arată că un roman din patru a fost victima a hărțuirii la locul de muncă.

Specialiștii spun că această formă de abuz atrage frecvent repercusiuni grave asupra psihicului persoanei.

Proiectul legislativ care reglementează hărțuirea morală la locul de muncă se află în Senat, unde ar urma să primească votul final pentru adoptare. Amenzile pe care hărțuitorii le ar putea primi odată cu adoptarea legii sunt cuprinse între 30 și 200 de mii de lei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI