Un proiect de lege prevede pedepse mai mari pentru minorii care se droghează

18 noiembrie 2022, 21:03

Potrivit inițiativei legislative, orice persoană care produce, vinde sau deține produse cu efecte psihoactive săvârşeşte o infracţiune şi riscă amendă sau pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Proiectul prevede măsuri educative pentru minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani care săvârşesc pentru prima dată astfel de infracțiuni. Iar dacă o fac în mod repetat, pot primi pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau amendă.

În prezent, minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ, iar minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Robert Avram, președintele Consiliului Național al Elevilor: „Este clar că fenomenul consumului de droguri care ia amploare din ce în ce mai mult în şcolile din România şi în rândul tinerilor trebuie să se bucure de toleranţă zero din partea nostră, din partea autorităţilor. În ceea ce priveşte tinerii, cred că aici ar trebui ca înainte să trecem la sancţiuni, deşi ele sunt necesare, ar trebui să ne uităm un pic şi la prevenţie pentru că, din păcate, prevenţia în şcoală nu prea se face. Ce înţelege din păcate acum şcoala românească prin prevenţie sunt doar nişte campanii video, foarte plictisitoare, cu un limbaj de lemn.”

Iulian Cristache, președintele, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „Din punctul meu de vedere, statul îşi arată incompetenţa. În loc să aresteze dealerii, mută toată responsabilitatea pe umerii familiilor. Nu spun că familiile nu ar trebui să aibă responsabilitate, dar poate vorbim de copii care fac parte din familii dezbinate sau copii care nu mai au părinţi şi sunt în grija bunicilor.”

Propunerea legislativă prevede și faptul ca lista cu toate substanţele psihoactive să fie actualizată la un interval de 3 luni de la formularea propunerii de modificare.

Potrivit ultimelor statistici, 14% dintre elevi şi studenţi au declarat că au consumat droguri cel puţin o dată în viaţă, 10% o dată pe an și 7% o dată pe lună.

În urmă cu o lună, trei fete de la Școala Centrală din București au ajuns la spital după ce au fumat o țigară cu anumite substanțe noi care la analize nu au putut fi depistate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite