Un proiect comun pentru o școală modernă. Elevi și profesori din comuna buzoiană Ulmeni vând mărțișoare pentru a cumpăra o tablă inteligentă

28 februarie 2023, 18:48

”Într-o discuție cu colegii mei, în cancelarie, am hotărât să confecționam mărțișoare, pentru a dota școala cu o tablă inteligentă. Nu sunt genul care se plânge, sunt genul care face. Lipsurile pe care le avem, încercăm să le suplinim prin implicarea noastră. Le-am scris celor de la Muzeul Satului, cerandu-le sprijinul, să ne ajute, să ne ofere spațiu”, a spus Cătălin Zaman, profesor de Limba Română, director al Şcolii din comuna Ulmeni, judeţul Buzău.

”Asemenea oameni îți dau speranța că, într-adevăr, învățământul românesc va cunoaște în viitor, așa, o etapă de bine”, a mărturisit Paula Popoiu, director al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti.

Așa au ajuns creațiile elevilor și profesorilor buzoieni pe un stand chiar în Muzeul Satului. Pentru acest proiect a fost readus la viață un vechi obicei al comunității, acela al cusutului. Zeci de elevi, împreună cu familiile lor, s-au pus pe treabă, ne povestește profesoara de engleză a școlii și cea care a coordonat proiectul.

”La început au fost foarte intrigați, pentru că aveam de gând să coasem, ceea ce nu prea se mai practică, chiar dacă suntem o școală la țară, nimeni nu mai coase. Apoi au fost foarte încântați, chiar îi vedeam în pauze. Stăteau și lucrau, și părinții s-au implicat. Mai ales bunicii. Bunicii mai știu să coasă. Au învățat că se face un tipar și se coasă conform tiparului”, a spus Ioana Drăgaică, profesoară de Limba Engleză.

”Ce înseamnă pentru tine faptul că te-ai implicat în acest proiect? Adică dincolo de munca asta cred eu că este un exemplu, o lecție. Care e lecția, cum se numește ea?”, a întrebat-o reporterul TVR pe Andreea, elevă a școlii din Ulmeni.

”Păi cred că m-am detașat de telefoane, laptop, tot ce e legat de asta. Și munca în echipa, cel mai mult”, a răspuns aceasta.

Deși clădirea școlii are un secol, mobilierul și materialele didactice țin pasul cu vremurile, ne arată directorul instituției, care s-a născut și a copilărit aici, în Ulmeni. Ne-a dat mai multe exemple de acțiuni prin care școala a fost dotată, iar acum abia așteaptă să poată fi cumpărată și tabla inteligentă.

”Vom avea și noi o altfel de calitate. Și dacă pandemia ne-a învățat ceva, ne-a învățat că mijloacele acestea tehnice sunt atât de necesare în procesul didactic”, a adăugat Cătălin Zaman.

Elevii și profesorii din Ulmeni promit să revină la Muzeul Satului, înainte de Paști cu ouă încondeiate cu mărgele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite