Un profesor de la Universitatea Heidelberg din Germania a iniţiat un studiu pentru un vaccin anti-cancer care antrenează sistemul imunitar să lupte indirect cu tumorile

6 februarie 2022, 19:01

Profesorul Hubertus Schmitz-Winnenthal de la Universitatea Heidelberg din Germania a iniţiat în 2003 un studiu pentru un vaccin anti-cancer care antrenează sistemul imunitar să lupte indirect cu tumorile. Cercetătorii au folosit ca vector Salmonella, în care au introdus informaţia genetică a celulelor care învelesc vasele de sânge care hrănesc tumorile. Scopul e să înveţe sistemul imunitar să recunoască şi să lupte cu aceste celule.

Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal, iniţiatorul studiului VAXIMM): Nu luptă cu celulele tumorale, ci cu vasele de sânge din tumoră şi apoi aceste vase cedează şi tumora nu se mai poate răspândi şi nu mai poate să crească.

În urma testelor făcute pe bolnavi în perioada 2011 – 20116 s-a dovedit că vaccinul anti-cancer nu cauzează boli autoimune. Acum e în teste la pacienţi cu tumori cerebrale. Dar e încă drum lung până la finalizarea studiilor. Între timp, bolnavii primesc mai multe şanse cu cele mai noi tehnici chirurgicale minim-invazive.

Renumitul profesor este mentorul medicului Octavian Popescu. 7 ani au lucrat împreună în Germania. Din toamnă, chirurgul român s-a întors definitiv acasă ca să aplice aici cele mai moderne tehnici care uşurează suferinţa bolnavilor.

Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie generală şi viscerală, supraspecializat în chirurgie colorectală şi oncologică : Chiar putem, în unele situaţii, prin chimioterapie şi prin acest tratament combinat, să scăpăm pacienţii de metastaze şi să rămână doar cu boala locală pe care o putem îndepărta prin chirurgie (…) Folosim camere 3D sau camere cu tehnologie 4K care ne permite vizualizarea structurilor mult mai bine decât ne-ar oferi chirurgia deschisă. Şi acest lucru ne ajută la îndepărtarea exactă a cancerului.

În România, din păcate, pacienţii ajung la medic în stadii avansate, în lipsa unor programe de prevenţie pentru cancerul de colon si rect. Dintre ei, peste 6.700 au pierdut lupta pentru supravieţuire, în primul an al pandemiei.

Aproape 13 mii de români au aflat în anul 2020 că suferă de cancer colorectal. Cancerul de pancreas a avut un bilanţ şi mai crunt în România. Peste 3200 de oameni au primit teribilul diagnostic, iar în jur de trei mii s-au stins.

La 5 ani după ce au aflat că au tumora la pancreas, mai puţin de 2.500 de pacienţi mai sunt în viaţă. Pe lângă partea medicală, şi starea psihică influenţează şansele. Studiile au arătat că pacienţii puternici mental, care-şi găsesc motive să se ridice, au un prognostic mult mai bun.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite