Un preot din Sankt Petersburg și-a atras furia regimului Putin pentru că a condamnat invazia rusă. În 2020, a numit „templu păgân” catedrala armatei ruse

Foto: Facebook
Foto: Facebook
14 iunie 2022, 14:04

Potrivit grupului de drepturi ale omului OVD-Info, dosarul penal împotriva lui Kurmoyarov a fost întocmit pe baza unui videoclip postat pe YouTube, în care acesta condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și susține că, potrivit dogmei creștine, cei care au declanșat războiul vor merge în iad.

„«Fericiți făcătorii de pace» — «făcătorii de pace», înțelegeți problema? Iar cei care au declanșat agresivitatea nu vor fi în rai”, a spus Kurmoyarov în videoclip.

Kurmoyarov a fost arestat la domiciliul său pe 7 iunie. În urma perchezițiilor, oamenii legii i-au confiscat telefonul mobil, laptopul și tableta, precum și sutana, două icoane și o cruce de lemn.

O analiză lingvistică de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg a concluzionat că Kurmoyarov a exprimat „informații în mod deliberat false” despre forțele armate ruse. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă între cinci și zece ani de închisoare.

Critici aduse Catedralei armatei ruse

Sâmbătă, avocatul lui Kurmoyarov, Leonid Krikun, a declarat că i-a fost refuzat accesul la clientul său. Krikun a verificat două închisori preventive separate și un centru de detenție temporară, doar pentru a i se aduce la cunoștință de către personalul închisorii că preotul nu era în arest la niciuna dintre unități.

Ioann Kurmoyarov a locuit în Ucraina până în 2018, unde a slujit în parohia unei biserici ortodoxe ucrainene din regiunea Vinița. Kurmoyarov s-a mutat în Rusia după ce Serviciul de Securitate al Ucrainei a adus acuzații administrative împotriva lui pentru că a postat o imagine cu panglica Sf. Gheorghe pe Facebook. Ucraina a interzis panglica Sf. Gheorghe în 2017.

După ce s-a mutat în Rusia, Kurmoyarov a predat la un seminar teologic din Novosibirsk. În iunie 2020, el a fost suspendat de Biserica Ortodoxă Rusă și în cele din urmă a fost demis din funcție pentru că a criticat Catedrala Principală a Forțelor Armate Ruse într-o postare pe Facebook. Kurmoyarov denunțase catedrala nou construită drept un „templu păgân”.

Kurmoyarov a atacat cu succes suspendarea și i s-au dat la dispoziție trei luni pentru a fi transferat într-o altă eparhie. El a părăsit Novosibirsk pentru Sankt Petersburg, dar s-a trezit izolat în cadrul Bisericii – se presupune că din cauza influenței mitropolitului Nikodim din Novosibirsk.

În încercarea de a reveni la serviciu, Kurmoyarov a depus o plângere împotriva mitropolitului Nikodim la o instanță ecleziastică. Episcopia Novosibirsk a răspuns depunând o cerere reconvențională împotriva lui Kurmoyarov.

„Activități media active în sprijinul regimului naționalist al Ucrainei”

Cu toate acestea, Kurmoyarov a continuat să critice catedrala militară rusă. Într-o scrisoare deschisă către ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, el a cerut eliminarea frescelor cu simboluri comuniste din catedrală. Mai târziu, la sfârșitul anului 2021, Kurmoyarov a cerut Ministerului de Interne al Rusiei, FSB și Comitetului de anchetă să depună acuzații împotriva lui Șoigu pentru „înfrânarea sentimentului religios”.

În ianuarie 2022, o instanță a recomandat mitropolitului Nikodim să-l caterisească oficial pe Kurmoyarov. Acest lucru a venit la scurt timp după ce preotul a fost admis în dieceza de la Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate (ROCA).

Kurmoyarov a fost destituit oficial în aprilie. Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat că desfășoară „activități media active în sprijinul regimului naționalist al Ucrainei”, că a răspândit „știri false” despre armata rusă și că participă la o „organizație schismatică” a Bisericii Ortodoxe Ruse din Străinătate (ROCA).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite