Un pacient cu scleroză multiplă a câștigat în instanță dreptul de a primi gratis medicamentele

Un pacient cu scleroză multiplă a câștigat în instanță dreptul de a primi gratis medicamentul care îl poate salva de la paralizie, iar autoritățile sunt obligate să i-l asigure. E primul caz de acest fel după 2015.

23 Ianuarie 2019, 11:23 (actualizat 23 Ianuarie 2019, 14:34) Știrile TVR |
Tratament caștigat în instanță
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Și alți români cu boli ce nu pot aștepta deciziile statului vor să ceară în instanță dreptul la viață.

Pacientul, care a dorit să rămână anonim, a luat credit pentru două doze din tratamentul care poate opri evoluția sclerozei multiple spre paralizie și moarte.

Doza de care are nevoie o dată la două luni costă șapte mii de euro.

Gratuitatea a obținut-o prin ordonanță președințială a Curții de Apel București, pe 17 ianuarie.

Instanța a constatat că autoritățile din sănătate nu au respectat o directivă europeană și un ordin de ministru. 90 de zile este termenul de răspuns pentru cererea de includere a unui medicament pe lista compensatelor.

Solicitarea, depusă la Agenția Medicamentului în iulie, anul trecut, nu avea soluție nici după aproape șase luni. Dosarele pentru aproape 60 de medicamente au termenul de răspuns depășit, spun reprezentanții pacienților.

Noua conducere a Agenției Medicamentului nu a dorit să răspundă în ce stadiu este evaluarea. Într-un comunicat recent, Adriana Cotel arată în două luni s-a lucrat cât în zece. Și au fost finalizate peste 300 de dosare. Sunt însă și medicamente cu aviz de la Agenție care așteaptă de multe luni să fie incluse de minister pe lista gratuităților.

Anca are 37 de ani și suferă de limfom Hodgkin. În ultimii patru ani, a făcut cure repetate de chimioterpaie, radioterapie și un autotransplant, dar cancerul a recidivat. Medicamentul care-i dă șanse costă peste șapte mii de euro pe lună. Femeia se gândește să ia un credit.

Din iulie, cei din minister i-au spus că terapia va fi gratuită și pentru boala sa.

În octombrie anul trecut, un oficial al ministerului spunea că noile terapii urmau sa fie aprobate printr-o hotărâre de guvern.

Nicoleta, o altă pacientă cu cancer, a făcut o doză cu bani din donații. Încă așteaptă rezolvarea promisă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI