Un pacient a murit în urma unei transfuzii greșite făcute la Spitalul „Sf. Pantelimon”. DSP anchetează cazul

20 aprilie 2017, 15:42

Bărbatul era un vechi pacient al secţiei de gastro-enterologie, cu ciroză şi alte afecţiuni. Imediat după trasfuzie a început să se simtă rău. Dar nu el avea nevoie de sânge, ci alt pacient din salon. Era o pungă cu grupa sanguină A 2 negativ, iar bărbatul avea 0 pozitiv. A făcut stop cardio-respirator, a fost resuscitat şi transferat a doua zi la Floreasca, unde a fost pus imediat pe dializă. Era însă în stare foarte gravă şi nu a mai rezistat decât puţin.

La Sf. Pantelimon se fac mai multe anchete. Inspectorii sanitari şi cei de la Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională au constatat că asistenta nu a respectat procedurile. Şi au amendat-o cu o mie de lei. E deschis însă şi un dosar penal.

Asistenta are o experiență de trei ani, iar Spitalul Sf. Pantelimon este primul său loc de muncă.

Inspectorii sanitari recomandă acum instruirea personalului. Cei care se ocupă de transfuzii erau însă obligaţi să cunoască regulile. În primul rând, trebuie să verifice identitatea pacientului şi eticheta de pe punga de sânge.  Și să aibă consimțământul scris pentru transfuzie. Trebuie să facă şi un test rapid, la pat, pentru a se asigura că sângele e compatibil.

La sfârşitul lui februarie, doi bolnavi au murit la scurt timp după transfuziile de sânge, la Spitalul Filantropia din Craiova. Anul trecut, un pacient s-a stins la spitalul de Arşi din Bucureşti, iar o femeie a fost în pragul morţii, la spitalul CF2, tot din cauza unor transfuzii greşite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă