Un ordin contestat de medici și pacienți. DSU precizează că nu se suspendă toate activităţile, iar medicii decid ce cazuri pot fi amânate

Oficial, internările care nu sunt urgente sunt suspendate pe toată perioada în care România se află în stare de urgenţă! La fel şi consultaţiile programabile, inclusiv în privat. Noul ordin militar a stârnit revolta medicilor şi a pacienţilor. Aceştia au acuzat că documentul e neclar şi pune în pericol multe vieţi. DSU precizează că nu se suspendă toate activităţile, iar medicii decid ce cazuri pot fi amânate.

08 Aprilie 2020, 20:55 (actualizat 09 Aprilie 2020, 07:25) |
Un ordin contestat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Noul ordin militar prevede că se suspendă şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate, în toate structurile ambulatorii publice şi private.

La Constanţa, Casa de Asigurări a anunţat imediat în scris că, din 7 aprilie, doar urgenţele mai pot fi raportate pentru decontare. Şi că se reprogramează serviciile cu bilet de trimitere. Ulterior, Casa a revenit asupra anunţului.

Dr. Cosmin Alexandrescu, Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator: Ordinul e neclar formulat. Trebuie să-l vezi. Altfel riscăm să ne omorâm pacienţii cronici, să avem mai multe decese evitabile la pacienţii cronici decât cele produse de coronavirus.

Şi bolnavii s-au speriat că nu vor mai putea primi ajutorul medicilor.

Vă spun situaţia mea, dacă nu faci tratamentul corespunzător, la depresiile majore, poţi să ajungi în situaţii foarte foarte grave, chiar până la gândul suicidului. Ai o problemă neurologică. O poate vedea medicul de familie? spune o pacientă.

Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor anunţă că va ataca ordinul în instanţă şi va depune plângere penală împotriva lui Raed Arafat.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor: Un ordin similar a emis tot dumnealui în data de 23 martie care a dispus blocare activităţii din spitale. Sunt situaţii în care oameni au murit în chinuri chiar acasă pentru că nu i-a primit nimeni din cauza acestei dispoziţii inumane, ilegale, abuzive.

Raed Arafat spune însă că ordinul nu suspendă activitatea nicăieri şi că a fost emis pentru a evita infectările cu noul coronavirus.

Raed Arafat, șeful DSU: Medicul decide: dacă este un caz care poate fi amânat, îl amână şi este spre binele bolnavului. Dacă nu poate fi amânat, îl rezolvă. E doar asumarea din partea medicului.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Toţi pacienţii vor fi consultaţi, că este medic de familie, că este unitate de primiri urgenţe, că este ambulator.

Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS: Medicul de familie poate decide dacă pacientul are nevoie să meargă la un medic specialist pe care-l poate apela de data aceasta fără bilet de trimitere. Aceste consultaţii pot fi acordate şi la distanţă.

Pe Facebook, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă precizează că ordinul militar nu se aplică, de exemplu, gravidelor sau bolnavilor de cancer.

Asociaţiile pacienţilor cer însă ca ordinul să fie modificat, pentru a nu fi interpretat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI