Un ONG le oferă terapie gratuită părinţilor care au copii cu boli incurabile

Izolaţi, fără niciun ajutor şi stigmatizaţi de societate. Aşa se simt, zi de zi, părinţii copiilor diagnosticaţi cu o boală incurabilă. Cei mai mulţi suferă de depresie şi prea puţini sunt cei care îşi permit şedinţe de terapie cu un psiholog. Statul nu decontează în niciun fel aceste servicii. Doar organizaţiile non guvernamentale au început să ofere gratuit ore de terapie cu psihologi specializaţi.

12 Decembrie 2017, 18:20 (actualizat 12 Decembrie 2017, 18:22) Știrile TVR |
Ajutați să își depășească traumele
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu lacrimi în ochi şi cu durere în glas, Camelia, mama unui băieţel în vârstă de 10 ani, diagnosticat cu autism, vorbeşte despre povara pe care s-a obişnuit să o ducă pe umeri zi de zi.

“Întâi este negare, după care este suferinţă, după care este disperare, apoi izolare. Ne izolăm să îi apărăm pe noi şi pe copiii noştri. În acelaşi timp, şi societatea ne izolează”, spune Camelia Luxandar.

O izolare care duce în timp la depresie. De puţin timp a înţeles că trebuie să ceară ajutor de specialitate, altfel nu se mai poate bucura de nimic din ceea ce o înconjoară. Mulţi dintre părinţii care au un copil grav bolnav nu îşi permit să plătească însă terapeuţi care să îi ajute.

“Este foarte important să ştii că nu eşti singur. Există grupuri în mediul online dar nu are acelaşi efect ca omul din faţa ta care îti spune, că şi el trece prin acelaşi lucru. Şi stunci te simţi uşurat. Te accepti pe tine, condiţia şi copilul şi asta duce la vindecare”, mărturiseşte Camelia.

Psihoterapeutul Cristian Manea vrea să vină în ajutorul părinţilor care au copiii bolnavi de autism, cancer şi diabet. În cadrul asociaţiei pe care o conduce a înfiinţat un program dedicat părinţilor care nu îşi permit să plătească ore de terapie.

Terapia va fi o dată pe săptămână şi va avea o durată de trei ore.

Sub atenta îndrumare şi supraveghere a specialiştilor, atât părinţii cât şi copiii vor primi gratuit ajutorul specializat de care au atât de multă nevoie. Cu toţii vor primi şedinţe de consiliere, de psihoterapie cu ajutorul cărora se pot integra mai uşor în societate şi îşi pot depăşi traumele.

Costul unei ore de terapie este, în medie, de 150 de lei. În România sunt câteva zeci de mii de părinţi care au un copil diagnosticat cu o boală grava ca autismul, diabet sau cancer.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 26°C
IASI 26°C 23°C
CLUJ 23°C 22°C
CONSTANTA 24°C 23°C
CRAIOVA 26°C 24°C
BRASOV 23°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI