Un oficial al serviciilor de securitate ucrainene care spiona pentru Rusia a fost arestat

27 ianuarie 2023, 07:49

Arestarea unui agent secret ucrainean de rang înalt, acuzat de spionaj pentru Rusia a evidențiat nevoia urgentă de curățare a serviciului cheie de securitate al țării, a declarat un fost șef adjunct al agenției, potrivit The Guardian.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a raportat joi că a arestat un locotenent colonel din rândurile lor, fiind suspectat de „înaltă trădare” și a publicat o fotografie cu pachete de bani găsite în casa lui.

Se spune că bărbatul, al cărui nume nu a fost divulgat, și-a folosit telefonul mobil pentru a fotografia documente care detaliau locația punctelor militare de control din Zaporojie, o regiune de primă linie din sud-estul țării, și trimitea informațiile printr-un cont de e-mail înregistrat pe un domeniu rusesc.

O fotografie publicată alături de declarația oficială arăta carduri SIM emise de operatori ruși de telefonie mobilă, pachete de valută, două cuțite și un ghid în limba rusă pentru învățarea limbii engleze.

Au fost stabilite, de asemenea, dovezi ale legăturilor de lungă durată cu reprezentanții forțelor de ordine și ai organelor de stat ale Federației Ruse”, se arată în comunicat.

Generalul major Viktor Yahun, care a fost șef adjunct al SBU până în 2015, a spus că este nevoie de o curățare completă a serviciului, despre care a spus că a avut de multă vreme o relație prea strânsă cu omologul său rus, FSB.

În urma invaziei Rusiei din 24 februarie anul trecut, peste 60 de membri ai SBU și ai parchetului au rămas pe teritoriul ocupat și au colaborat cu forțele ruse, evidențiind amploarea infiltrării în forțele de ordine ucrainene de către Kremlin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite