Un octogenar escaladează vârfuri muntoase din Scoţia pentru soţia sa, diagnosticată cu Alzheimer

Nick Gardner în vârstă de 81 de ani escaladează vârfuri muntoase din Scoţia
Nick Gardner în vârstă de 81 de ani escaladează vârfuri muntoase din Scoţia
4 octombrie 2021, 14:11

”Este atât de palpitant de fiecare dată, încât mă face să mă simt din nou copil”, a mărturisit acesta. ”Trebuie să-mi pun mănuşile şi geaca rezistentă la vânt, dar este absolut minunat. Prefer să fiu aici decât într-o casă cu încălzire centralizată”, a declarat potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Pentru Gardner, care, la vârsta de 50 de ani, s-a mutat împreună cu soţia sa, Janet, dintr-o regiune suburbană din Anglia într-o zonă muntoasă a Scoţiei, drumeţiile pe munte au devenit mai mult decât un vis din adolescenţă.

La doi ani după ce a fost diagnosticată cu Alzheimer în 2018, starea lui Janet, o fostă profesoară care suferă şi de osteoporoză, s-a înrăutăţit şi a avut nevoie de îngrijiri medicale permanente. Gardner a fost foarte afectat şi a decis că are nevoie de o provocare care să-l ajute să facă faţă situaţiei.

”Când am simţit că nu mai fac faţă, când a fost spitalizată… pur şi simplu nu am ştiut ce să mai fac. Eram obişnuiţi să ne petrecem tot timpul împreună, de 30 de ani. Iar apoi, dintr-o dată, s-a terminat”, a povestit el.

”Drumeţiile pe munte m-au ajutat să îmi reorientez atenţia într-o oarecare măsură. Dacă nu aş fi găsit o astfel de activitate, aş fi avut… probleme de sănătate mintală. Sunt sigur”, a adăugat acesta.

Obiectivul pe care şi l-a propus ar putea fi considerat îndrăzneţ pentru mulţi care au jumătate din vârsta sa – să escaladeze toţi cei 282 de ”munros” scoţieni sau vârfurile cu înălţimi de peste 900 de metri într-un interval de 1.200 de zile. Până în prezent, Gardner a escaladat 87 de vârfuri. Obiectivul călătoriilor este de a strânge bani, în numele lui Janet, pentru organizaţiile caritabile Alzheimer Scotland şi Royal Osteoporosis Society.

Învăţând din mers cum să utilizeze social media, Gardner îşi înregistrează progresul pe Facebook şi pe Instagram. Multe dintre mesajele de pe pagina sa de strângere de fonduri, unde a colectat peste 30.000 de lire sterline dintr-un obiectiv de 40.000 de lire sterline, sunt de la persoane pe care le-a întâlnit pe munte.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite