Un nou tur de forță al premierului desemnat pentru asigurarea sprijinului politic la învestire. Ludovic Orban: "Suntem practic pe drum bun. Am făcut pași serioși înainte"

Șansele guvernului PNL să fie învestit de Parlament cresc după ultima rundă de negocieri a premierului desemnat, Totuși, Ludovic Orban nu are încă toate voturile necesare, dar negocierile continuă cu PRO Romania. Ludovic Orban a primit astăzi acordul de principiu al UDMR, ALDE și USR, iar mâine urmează să discute și cu cei de la PRO România. Nu e foarte clar ce vor face însă cei de la PMP, care au plecat dezamăgiți de la negocieri.

22 Octombrie 2019, 10:59 (actualizat 22 Octombrie 2019, 21:04) |
Matematic, șanse în creștere pentru guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ludovic Orban aproape i-a convins pe cei de la UDMR și ALDE să voteze învestirea guvernului. Mai rămâne ca cele două partide să ia decizia oficilă, fiecare în forul său de conducere. Va exista inclusiv un acord scris, prin care părțile să promită că vor respecta anumite condiții.

ALDE, de exemplu, a venit cu 12 solicitări, în timp ce UDMR dorește alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

Deși se anunțau delicate, negocierile cu USR s-au încheiat cu biene pentru Ludovic Orban, care s-a angajat să susțină în continuare doleanțele Uniunii legate în special de Justiție și votul primarilor în două tururi.

Numai PMP a ieșit dezamăgit, după o discuție de doar un minut.

Guvernului Orban îi lipsesc în prezent 25 de voturi pentru a fi învestit. Acestea ar putea veni, în funcție de negocieri, dinspre PMP, PRO Romania și parlamentari neafiliați.

Prinde contur și lista cu miniștrii cu care Ludovic Orban ar merge în Parlament. Aproape sigur, Cătălin Predoiu va fi titular la Justiție, iar Florin Cîţu la Finanțe.

Raluca Turcan ar urma să fie ministrul Dezvoltării sau vicepremier coordonator al mai multor ministere. La Sănătate, favorit e medicul Horațiu Suciu de al Târgu Mureș, iar la Fonduri Europene este preferat un independent, Sorin Maxim.

Joi sau vineri, cel târziu, lista cabinetului și programul, de guvernare vor fi depuse la Parlament. ......................................................................................................................................................................................................

ACTUALIZARE Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat după negocierile cu ALDE, PMP, UDMR și USR că este "la fel de încrezător" că "șansele de a reuși învestirea guvernului sunt foarte mari".

"Suntem practic pe drum bun. Am făcut pași serioși înainte. Sunt la fel de încrezător ca și din momentul desemnării că șansele noastre de a reuși învestirea guvernului sunt foarte mari", a anunțat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a mai spus că a convenit cu liderii USR, ALDE și UDMR încheierea unor acorduri. "Cu aproape fiecare formațiune politică am convenit un cadru de colaborare care va fi materializat sub forma unor înțelegeri care vor fi validate în conducerea PNL și a formațiunilor politice", a adăugat liderul liberal.

Întrebat dacă va exista o majoritate parlamentară fără voturile senatorilor și deputaților PMP, premierul desemnat a replicat: "Încă nu am finalizat negocierile. V-am exprimat încrederea în capacitatea noastră de a găsi cele mai bune soluții pentru a reuși obținerea unei majorități parlamentare".

ACTUALIZARE "USR consideră că soluţia corectă discutată cu premierul desemnat şi cu preşedintele este cea a alegerilor anticipate. Preşedintele României a decis însă că acestea nu sunt o soluţie în acest moment. Am încercat zilele trecute să verificăm dacă există majoritate pentru susţinerea guvernului. Ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlament a dovedit că nu există majoritate. (...) Ţinând cont şi de poziţia premierului desemnat şi de a PNL (...) am venit cu o propunere de acord politic în care am introdus priorităţile şi aspectele foarte importante pe care USR le consideră ca fiind necesar să existe în agenda acestui guvern. (...) Am solicitat în propunerile de acord să fie foarte clar că alegerile anticipate trebuie să rămână pe masă ca un obiectiv care să urmeze în termen scurt după alegerile prezidenţiale. Premierul desemnat Orban a fost de acord. (...) Am ajuns la finalul discuţiilor la un acord. În momentul de faţă mai sunt necesare câteva formulări asupra cărora vom cădea de acord în zilele următoare. Probabil pe la finele săptămânii vom vedea şi lista guvernului şi vom lua o decizie finală de susţinere a învestiturii a acestui guvern", a declarat Dan Barna la finalul discuţiilor cu conducerea PNL, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE "Noi credem că sunt șanse serioase, bune, ca să treacă acest guvern, în săptămânile care urmează, săptămâna viitoare, sau peste două săptămâni, dar trebuie să așteptăm să vină premierul desemnat cu programul de guvernare și cu lista miniștrilor în fața Parlamentului, ceea ce se va întâmpla în această săptămână, în termenul de 10 zile de la desemnarea domnului Ludovic Orban de către președintele Iohannis", a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

"Noi am spus că credem că este necesar un acord scris, am și lăsat un text la colegii liberali, un text care conține toate elementele pe care vi le-am prezentat  și nu mai mult decât atât, un text de o pagină și jumătate, două pagini maximum, pentru această perioadă 2019 - 2020. Noi, de fiecare dată când am susținut un guvern minoritar sau majoritar, dar am avut o colaborare parlamentară, de fiecare dată am făcut pe baza unui acord scris, acord semnat", a adăugat președintele formațiunii.

ACTUALIZARE Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că îi va solicita premierului desemnat o listă cu echipa guvernamentală a noului cabinet. Liderul USR a adăugat că marți va discuta cu președintele PNL despre alternativele pe care le va prezenta acesta, având în vedere că nu mai există majoritate parlamentară.

"Sunt mai multe variante, asumarea răspunderii pe niște proiecte de lege (...), mai sunt elemente legate de Secția Specială, legate de legile justiției, chestiunea cu pensionarea anticipată a magistraților. Am văzut ieri că nu există majoritate, astăzi vom discuta concret despre ce alternative va prezenta premierul. De asemenea, am vrea să vedem și voi solicita premierului o listă a cabinetului la care s-a gândit", a declarat Dan Barna la RFI, citat de Mediafax.

Liderul USR a adăugat că, în cazul în care Ludovic Orban își asumă răspunderea pentru "Fără Penali", alegerea primarilor în două tururi și abrogarea recursului compensator, atunci va susține fără probleme noul executiv.

ACTUALIZARE "A fost o întâlnire scurtă, de un minut", a subliniat Eugen Tomac, președintele PMP. Premierul desemnat i-a informat pe reprezentanții Partidului Mișcarea Populară că va prezenta un guvern monocolor.

Tomac a remarcat că "partenerii de ieri ai lui Dragnea" au condiționat prezența PMP-ului în guvern. "Nu este nicio problemă pentru noi", a declarat liderul formațiunii.

Eugen Tomac: "Pentru noi, lucrurile sunt clare. Tăriceanu, Hunor și Ponta fac programul de guvernare actual. Este în regulă, nu este nicio problemă, noi am fost un partid de opoziție timp de 3 ani de zile în Parlament împotriva PSD, alături de USR și PNL. Pentru noi lucrurile sunt destul de limpezi și de clare la ora actuală".

Urmează convocarea Colegiului național pentru discutarea poziției partidului față de învestirea noului cabinet.

Ludovic Orban a subliniat în discuția cu PMP că nu va da ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi și nici nu va înființa un minister pentru relația cu Republica Moldova, așa cum solicitase formațiunea condusă de Eugen Tomac.

"PMP a spus foarte clar că cere ca viitorul cabinet să aibă un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Am spus-o şi la consultările cu preşedintele, am spus-o şi în discuţia înainte de moţiune cu premierul actual desemnat, am spus-o şi la întâlnirea de săptămâna trecută. Am înţeles că nu vrea să înfiinţeze un nou minister, este în regulă, este punctul de vedere al premierului desemnat, am înţeles că nu vrea să dea o ordonanţă de urgenţă cu privire la alegerea primarului în două tururi, este de asemenea punctul de vedere al domniilor lor. Pentru noi erau subiecte extrem de importante, dar faptul că Tăriceanu, care a stat şi l-a ţinut de braţ 3 ani de zile pe Dragnea, faptul că Hunor a stat în aceeaşi împrejurare - de Ponta ştim foarte bine care sunt convingerile, nu ne surprinde nimic - reuşesc să îi traseze PNL-ului agenda este problema dumnealor, eu am obligaţia să merg către partid", a afirmat Tomac, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat marți dimineață că a doua întâlnire oficială "în formație completă" cu premierul desemnat, Ludovic Orban, a permis finalizarea discuțiilor pe documentul prezentat la întâlnirea precedentă, document care conține 12 condiții.

"Am căzut de acord asupra tuturor", a declarat Tăriceanu, precizând că este vorba și despre formula guvernului, monocolor, și despre zona economică, unde s-a convenit că este nevoie de un fond de investiții care să finanțeze proiecte importante.

"Concluzia ca atare este că, împreună cu colegii mei, ne vom rezenta în fața Biroului politic executiv al ALDE, unde vom susține ca Biroul să dea votul în favoarea învestiturii domnului Orban în fruntea noului guvern", a declarat Călin Popescu Tăriceanu."Discuțiile de astăzi au fost clarificatoare", a reiterat el.

Condiționalitățile vor fi prevăzute și într-un acord scris.

ALDE are în acest moment 25 de parlamentari. Luni s-a anunțat în Camera Deputaților reconstituirea grupului ALDE. Se încearcă același lucru și la Senat, a confirmat Călin Popescu Tăriceanu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI