Un nou tip de test de sânge identifică mai multe tipuri de cancer înainte să apară simptome clare

Studiul a fost efectuat pe 6.621 de persoane cu vârstă de peste 50 ani
Studiul a fost efectuat pe 6.621 de persoane cu vârstă de peste 50 ani
12 septembrie 2022, 11:06

Studiul a fost efectuat pe 6.621 de persoane cu vârstă de peste 50 ani.

Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului în sânge, au oferit rezultate pacienților și medicilor acestora. Multe tipuri de cancer au fost descoperite într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau forme care nu ar fi fost testate în mod obișnuit.

Alte teste efectuate ulterior studiului au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, sau 1,4% din grupul de studiu.

Testul a identificat 19 tumori solide în țesuturi precum cele de sân, ficat, plămân și colon, dar a identificat și cancerele ovariane și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuire scăzute. Cazurile rămase au fost cancere de sânge.

Dintre tipurile de cancer detectate, 14 au fost în stadiu incipient și 26 au fost forme ale bolii nedepistate în mod obișnuit.

Analize ulterioare au constatat că testul de sânge a indicat în mod corect un rezultat negativ pentru 99,1% dintre cei care nu aveau cancer. Aproximativ 38% dintre cei care au avut un test pozitiv s-au dovedit a avea cancer.

Testul Galleri este un instrument care ar putea fi de mare folos medicii de către Serviciul Național de Sănătate din Anglia, care urmează să prezinte anul viitor rezultatele unui studiu major care a implicat 165.000 de oameni.

Medicii speră că testul va salva vieți prin detectarea cancerului suficient de devreme pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, dar tehnologia este încă în dezvoltare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite