Un nou studiu american confirmă protecția conferită de vaccinurile Pfizer și Moderna, la două săptămâni după imunizare

Vaccinul Pfizer BioNTech
Vaccinul Pfizer BioNTech
1 aprilie 2021, 21:24

Un nou studiu CDC (Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din SUA) oferă dovezi puternice că vaccinurile cu ARN mesager COVID-19 sunt extrem de eficiente în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2, în condițiile celor mai expuși în fața virusului: personalul medical, cei din linia I și lucrătorii esențiali.

Rezultatele au arătat că, după a doua doză de vaccin, riscul de infecție a fost redus cu 90% la două sau mai multe săptămâni după vaccinare. După o singură doză a oricăruia dintre dintre cele două vaccinuri, riscul participanților de infectare cu SARS-CoV-2 a fost redus cu 80% la două sau mai multe săptămâni după vaccinare.

Durează aproximativ două săptămâni după fiecare doză de vaccin pentru ca organismul să producă anticorpi. Ca urmare, oamenii sunt considerați „parțial vaccinați” la două săptămâni după prima lor doză de vaccin și „complet vaccinați” la două săptămâni după a doua doză. Aceste noi descoperiri privind eficacitatea vaccinului sunt în concordanță cu cele din studiile clinice de faza 3 efectuate cu vaccinurile înainte de a primi autorizații de utilizare. Studiile clinice au evaluat eficacitatea vaccinului împotriva bolii COVID-19, în timp ce acest studiu a evaluat eficacitatea vaccinului împotriva infecției, inclusiv infecții care nu au dus la simptome.

„Vaccinurile autorizate ARNm COVID-19 au oferit o protecție timpurie substanțială împotriva infecțiilor pentru personalul din domeniul sănătății din țara noastră, pentru cei din prima linie și pentru alți lucrători esențiali”, a declarat directorul CDC, dr Rochelle P. Walensky. Aceste descoperiri ar trebui să ofere speranță milioanelor de americani care primesc vaccinuri COVID-19 în fiecare zi și celor care vor avea ocazia să se vaccineze în săptămânile următoare. Vaccinurile autorizate sunt instrumentul cheie care va ajuta la înlăturarea acestei pandemii devastatoare” .

Studiul demonstrează că aceste două vaccinuri pot reduce riscul tuturor infectărilor cu SARS-CoV-2, nu doar a celor simptomatice. Acest lucru este important deoarece prevenirea atât a infecțiilor asimptomatice, cât și a celor pre-simptomatice în rândul lucrătorilor din domeniul medical și altor lucrători esențiali, prin vaccinare, poate ajuta la prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la cei pe care îi îngrijesc sau îi ajută. Rezultatele acestui studiu completează rapoartele anterioare conform cărora vaccinurile Pfizer și Moderna pot reduce atât infecțiile asimptomatice, cât și pe cele simptomatice cu SARS-CoV-2.

Informații pozitive au venit și despre vaccinarea parțială (cu o singură doză). Studiile efectuate în Regatul Unit și Israel au arătat că protecția după o singură doză de vaccin Pfizer-BioNTech a fost de aproximativ 70 la sută, și, respectiv, 60 la sută împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Rezultatele studiului CDC oferă asigurarea că oamenii încep să dezvolte protecție împotriva vaccinului la două săptămâni după prima lor doză. Cea mai mare protecție a fost observată în rândul celor care au primit ambele doze recomandate de vaccin.

Studiul a analizat eficacitatea vaccinurilor ARNm Pfizer-BioNTech și Moderna în prevenirea infecțiilor cu SARS-CoV-2 în rândul a 3.950 de participanți, în șase state, pe o perioadă de 13 săptămâni, din 14 decembrie 2020 până în 13 martie 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite