Un nou record negativ pentru ROBOR. La o rată de aproximativ 900 de lei, creșterea este de 100 de lei

29 septembrie 2017, 12:37

Sunt motive de îngrijorare atunci când vorbim despre creditele în lei, unde ratele sunt mai mari, creditul Prima Casă sau creditele imobiliare, indicele ROBOR care influențează dobânda creditelor a crescut cu 50% după ce a stagnat destul de mult.

Anul trecut ajunsese la minimul istoric, la 0,68%. La începutul acestei săptămâni acest indice a început să crească și a ajuns vineri la 1,58%.

Analiștii fac calcule și spun că trendul ascendent va continua până la 1, 75 și va ajunge la 2% la sfârșitul acestui an, ceea ce va duce la creșterea ratelor cu 18-20%.

Specialiștii susțin că aceste creșteri au legătură cu situația internă și dau vina pe supra-acciza la carburant care a fost introdusă pe neașteptat, iar ea nu a fost luată în calcul când au fost făcute proiecțiile pe inflație.

Reprezentanții BNR spun că inflația va da peste cap toate dobânzile fie că vorbim de credite sau depozite. O altă explicație ar fi că nu mai există lichidități în piață, pentru că Guvernul a cerut dividendele din companiile de stat în avans.

Pentru un credit de 225 de mii de lei, adică 50 de mii de euro, pentru care rata era 910 lei când indicele era 0,65 la sută, azi deja a depășit 1.000 de lei. Dacă indicele ROBOR va ajunge la 2% la sfârșitul de an, rata va crește cu 164 de lei.

(w620) ROBOR

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Vom avea rate mai mici după scăderea ROBOR şi IRCC