Un nou pas pentru îngrădirea drepturilor omului în Rusia. O instanţă de la Moscova a ordonat încetarea activităţii unei organizaţii care lua apărarea celor cu condamnări controversate

29 decembrie 2021, 21:58

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului din Rusia avea pe listele sale situații ale unor persoane despre care susține că au fost condamnate pentru că s-au opus regimului său din cauza convingerilor lor religioase, iar procesele lor ar fi fost niște farse.

Ilya Novikov, avocatul centrului „Memorial”:Grupul pentru drepturile omului ‘Memorial’ a fost lichidat. Nu ne făceam iluzii, mai ales după decizia de ieri a Curții Supreme. Nu are nimic de-a face cu legea ‘agenților străini’ și cu motivația ca statul să știe cine este ‘agent străin’ pe teritoriul său. Această lege a fost adoptată ca să fie aplicată exact așa cum este – ca să fie folosită la lichidarea organizațiilor pe care guvernul, din motive politice, le consideră nedorite, neloiale„.

Printre cei susținuți de centrul Memorial este Alexei Navalnîi, acerb critic al Kremlinului, a cărui organizație a fost sistematic desființată de autorități.

„Memorial” era însă activă în zona Caucazului de Nord, documentând ceea ce numește abuzuri ale drepturilor omului în Cecenia, zonă extrem de sensibilă pentru autoritățile ruse.

Acestea susțin că în mod sistematic organizația nu și-a declarat statutul de „agent străin” – termen peiorativ dar legal și care, potrivit reglementărilor în vigoare, trebuie declarat de orice entitate care primește donații din afara țării și care este implicată în așa-numite „activități politice”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite