Un nou pachet de sancțiuni la adresa Moscovei, discutat la Bruxelles. Evaluare a situației făcută de șefii diplomațiilor. Bogdan Aurescu: 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România

Miniştrii de Externe ai ţărilor Uniunii Europene au discutat despre un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei. Astfel, Europa urmează să impună o interdicție pe importurile de aur din Rusia, o măsură considerată esențială pentru a reduce finanţarea mașinii de război a Kremlinului.

18 Iulie 2022, 19:14 (actualizat 18 Iulie 2022, 19:28) Știrile TVR |

Liderii europeni nu s-au înțeles însă în totalitate în privinţa interdicţiei pe importurile de petrol.

Presa de la Bruxelles menționează că sancțiunile pentru aurul rusesc vor fi aprobate până la sfârșitul săptămânii.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a exprimat sprijinul pentru consolidarea regimului de sancţiuni la adresa Rusiei, precum şi cu privire la sprijinirea Ucrainei de către UE, inclusiv prin alocarea unei noi tranşe financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

Aurescu a anunțat că aproximativ 2,7 milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat România până acum, reprezentând aproximativ o jumătate din totalul cantităţii de cereale exportate de Ucraina.

Cu referire la punctul de pe agendă privind interferenţele şi manipularea informaţiilor de către terţi, Bogdan Aurescu a subliniat relevanţa contracarării narativelor ruse care sunt propagate intenţionat sau nu în statele membre, de exemplu cele care contestă sau nu înţeleg necesitatea sprijinirii Ucrainei în războiul cu Rusia.

Totodată, șeful diplomației de la București a pledat pentru intensificarea sprijinului UE pentru Republica Moldova.

Bogdan Aurescu a prezentat rezultatele celei de-a doua ediţii a Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a găzduit-o la Bucureşti, la 15 iulie, şi pe care a coprezidat-o alături de ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, şi de ministrul de stat pentru Dezvoltare, Francofonie şi Parteneriate Internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Oficialul român a evidenţiat rezultatele substanţiale, foarte bune, ale reuniunii, care a reuşit să strângă asistenţă financiară în valoare de 615 milioane de euro, din care peste 432 milioane de euro granturi.

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, i-a mulţumit în mod deosebit ministrului român de Externe pentru găzduirea conferinţei şi pentru rezultatele obţinute, subliniind angajamentul UE pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin contribuţii financiare relevante.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI