Un nou minim istoric pentru leu. Economiștii nu exclud ca euro să atingă pragul psihologic de 5 lei până la finele anului

2 septembrie 2021, 14:50

Banca Națională a stabilit un curs de referință record pentru moneda unică europeană. Un euro a fost cotat la 4 lei și 93 de bani. Este al doilea record negativ din ultimele zile.

Multe bănci comerciale mari vând euro cu 5 lei sau foarte aproape de acest prag. Cursul rămâne însă mai avantajos la casele de schimb valutar.

Economiștii avertizează că deprecierea monedei naționale duce la scăderea nivelului de trai.

Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom.ro: „O depreciere a monedei naționale ne afectează pe toți. (…) Utilitățile sunt în euro, facturile la telefonie sunt în euro. Dacă avem credite în euro, rata va fi mai mare. Inclusiv dacă vrem să ne cumpărăm o proprietate (…) avem de scos din buzunar mai mulți lei pentru aceeași proprietate în euro„.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „De exemplu, dacă semnăm azi un contract pentru o chirie sau o rată de 300 de euro, vom plăti mai mult cu 20 de lei față de începutul anului. Și asta doar din diferența de curs valutar„.

Analiștii financiari se așteaptă ca moneda națională să continue să se deprecieze față de euro și în perioada următoare.

Dragoș Cabat, analist financiar: „Avem (…) inflaţia, deficitul bugetar, deficitul de cont curent care duc către o depreciere a leului către 5,1 lei, poate chiar 5,2 spre sfârşitul anului. De cealaltă parte avem cealaltă forţă (…) Banca Naţională a României care îşi doreşte atât cât poate să ţină cursul de schimb sub 5„.

Oficialii Băncii Naționale susțin că nu sunt variații mari ale cursului de schimb și nici motive de îngrijorare în perioada următoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă