Un nou marcaj rutier pentru prioritatea bicicliștilor, BIKE BOX, în Capitală

Un nou tip de marcaj rutier va fi aplicat pe bulevardele din Capitală, pentru siguranța bicicliștilor. În marile intersecții va fi desenat un pătrat special, unde aceștia se vor putea opri până la culoarea verde a semaforului. Marcajul, numit BIKE BOX, va fi util mai ales pentru virajul la stânga.

07 August 2021, 18:21 (actualizat 08 August 2021, 20:13) |

Noul marcaj rutier va fi trasat în fața semafoarelor și va obliga primele mașini să oprească cu 3 metri mai în spate. Astfel, noul spațiu creat va fi destinat biciliștilor, care vor fi observați mult mai ușor și, marele avantaj, pot porni primii de la semafor și pot folosi această bandă mai ales când vor să facă un viraj la stânga.

Viitoarele marcaje vor fi utilizate într-o primă etapă în cele mai aglomerate intersecții semaforizate din Capitală.

Marcajul pentru bicicliști va funcționa pe același principiu ca linia de stop din intersecții sau de la treceri, iar șoferii care îl depășesc pot fi amendați.

Specialiștii în mobilitate urbană consideră că, raportat la traficul din București, este nevoie ca viitoarele marcaje să aibă și semafoare dedicate bicicliștilor. Astfel vor fi evitate situațiile în care bicicliștii sunt claxonați sau șicanați de șoferi, atunci când se face verde.

MARIAN IVAN, membru co-fondator ,,OPTAR'': De obicei, astfel de ,,bike box-uri'' vin și cu semaforizare separată, în sensul că știindu-se că viteza de deplasare a bicicletelor și demarajul este în general mai greoi, pentru bicicliști de obicei se introduce o devansare a semaforizării, în sensul că pleacă cu cel puțin 2-3 secunde mai devreme.

În perioada următoare, Comisia de transporturi a Primăriei Generale va analiza în ce intersecții va putea fi aplicat noul tip de marcaj.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 5°C
IASI 12°C 6°C
CLUJ 8°C 3°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 12°C 5°C
BRASOV 9°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI