Un nou eşec pentru lansatorul spaţial japonez H3. Ordinul de autodistrugere a fost dat la 10 minute după lansare

Un nou eşec pentru lansatorul spaţial japonez H3
Un nou eşec pentru lansatorul spaţial japonez H3
7 martie 2023, 09:33

Acesta este al doilea eşec consecutiv înregistrat de noul lansator spaţial H3, în care inginerii japonezi şi-au pus multe speranţe. La jumătatea lunii februarie, acelaşi model de rachetă nu a reuşit să se ridice de pe rampa de lansare din cauza unei probleme înregistrate la nivelul propulsoarelor de rapel (booster), obligând JAXA să amâne zborul său inaugural.

De această dată, racheta niponă a reuşit să fie lansată aşa cum era prevăzut, la ora locală 10:37 (01:37 GMT), de la Centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei.

Însă misiunea sa a fost stopată zece minute mai târziu, când viteza vehiculului spaţial părea să scadă anormal de mult.

Centrul de comandă a indicat mai întâi că pornirea motoarelor ataşate de a doua treaptă a rachetei „nu a fost confirmată”, înainte să anunţe că a emis un ordin de autodistrugere, întrucât nu mai exista „nicio posibilitate de reuşită a misiunii”.

Impunătorul model H3, succesor al rachetelor din gama H2-A, urma să îi permită Japoniei să realizeze în viitor lansări spaţiale comerciale mai frecvente, mai sigure şi mai puţin costisitoare, pentru ca ţara asiatică să fie capabilă să rivalizeze în special cu lansatorul Falcon 9 al companiei americane SpaceX în domeniul lansărilor de sateliţi.

JAXA are reputaţia unei înalte fiabilităţi a lansărilor sale, însă agenţia niponă se confruntă cu o serie de eşecuri începând de anul trecut.

În octombrie 2022, un alt lansator al său, Epsilon, de talie mai mică, a primit de asemenea ordinul de autodistrugere la puţin timp după lansare din cauza unei probleme de traiectorie. Acela a fost primul eşec suferit de o rachetă spaţială din arsenalul JAXA după anul 2003.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite