Un nou conflict între Președinte și Guvern. Klaus Iohannis atrage atenția că întârzierea publicării în Monitorul Oficial a decretului de prelungire a mandatul şefului SMAp are grave consecinţe

Războiul dintre palate a ajuns și în zona apărării naționale. Președintele Klaus Iohannis a respins astăzi șeful armatei propus de ministrul Apărării și i-a prelungit mandatul celui în funcție, generalul Nicolae Ciucă. Conflictul ar putea ajunge din nou la Curtea Constituțională, în condițiile în care premierul Viorica Dăncilă îl acuză pe șeful statului că a acționat în afara legii.

28 Decembrie 2018, 19:14 (actualizat 28 Decembrie 2018, 19:35) Știrile TVR |
Un nou conflict între președinte și Guvern
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Decretul prin care s-a prelungit mandatul şefului Statului Major al Apărării a fost transmis Monitorului Oficial imediat după şedinţa CSAT, iar preşedintele Klaus Iohannis atenţionează că întârzierea publicării acestui decret 'are grave consecinţe şi atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate', precizează Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Președintele a convocat a treia ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din această lună ca să discute propunerile de numiri la vârful armatei făcute de ministrul Gabriel Leș. Cea mai importantă: înlocuirea șefului statului major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, al cărui mandat expiră pe 31 decembrie, cu Dumitru Scarlat, în prezent reprezentant militar al României la NATO și UE. Președintele Klaus Iohannis a respins numirea, pe motiv că nu sunt îndeplinite criteriile legale.

Potrivit legii, șef al statului major al Armatei poate fi numit doar din rândul adjuncților sau șefilor de forțe. Dumitru Scarlat a condus forțele terestre până în 2017, dar funcția din prezent nu îl mai face eligibil pentru șefia Armatei.

Gabriel Leș: "Am dorit ca transferul să se facă în condiții optime, succesorul întrunind toate criteriile pe care le presupune ocuparea unei poziţii de acest nivel. MApN va avea un rol important în exercitarea Preşedintiei Consiliului UE şi tocmai de aceea am optat pentru un profesionist acomodat cu temele europene şi euroatlantice, și al cărui CV este dincolo de orice suspiciuni."

Premierul Viorica Dăncilă spune că președintele Klaus Iohannis nu a informat CSAT despre prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă și dă de înțeles că și acest conflict ar putea ajunge tot la CCR.

Liberalii aplaudă, însă, decizia președintelui Iohannis.

Legea prevede că șeful statului major al apărării este numit de președinte, la propunerea ministrului Apărării și cu avizul premierului. În legătură cu prelungirea mandatului, legea e însă mai vagă: se precizează doar că termenul maxim este un an. Nu cine și în ce condiții o poate face.

Președintele a anunțat, într-un comunicat de presă, că a trimis la Monitorul Oficial decretul de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, dar instituția întârzie să-l publice. Șeful statului avertizează că orice întârziere care împiedica producerea efectelor acestui act atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

Monitorul Oficial este în subordinea Camerei Deputaților.

Comunicatul Președintelui:

Imediat după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Decretul Președintelui României nr. 1331/2018, prin care s-a prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, a fost transmis, în condițiile Legii nr. 202/1998, secretarului general al Camerei Deputaților, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.

Monitorul Oficial al României este publicația oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituție, de Legea nr. 202/1998, precum și de alte acte normative.

Publicarea decretelor, acte prevăzute de Constituție, nu poate fi blocată sau cenzurată de instituțiile cu atribuții în această procedură.

Președintele României atenționează că întârzierea publicării în Monitorul Oficial al României a Decretului nr. 1331/2018 și, implicit, împiedicarea producerii efectelor acestui act are grave consecințe și atrage răspunderea juridică a tuturor persoanelor implicate.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI