Un nou centru de transfuzii va fi construit în București

Un cutremur major ar îngropa cel mai mare centru de transfuzie sanguină din ţară. Avertismentele repetate par să fi fost, în sfârşit, ascultate. Noul ministru al Sănătăţii promite măsuri urgente pentru construcţia unui alt centru, modern. Întâi, trebuie dată o hotărâre de guvern pentru preluarea terenului care a fost pus la dispoziţie de primărie încă de acum 6 luni.

19 Februarie 2018, 13:31 (actualizat 19 Februarie 2018, 20:39) Știrile TVR |
Centrul de transfuzii, în pericol de prăbușire la un seism major
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cel mai mare centru de transfuzie sanguină din ţară e într-o clădire construită în anii '40. Nu are structură antiseismică şi a trecut deja prin multe cutremure.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa: Clădirea este neconformă. Ea a fost construită ca bloc de locuinţe. La un cutremur major, se poate întâmpla să se prăbuşească. Chiar dacă oamenii vor veni să doneze sânge undeva, nu ştiu unde ar putea, cu ce echipamente şi cu ce personal. Chiar este o problemă.

Pereţii au deja crăpături foarte mari. Cei peste o sută de angajaţi ai centrului se roagă să nu-i prindă la serviciu vreun cutremur major. În pericol ar fi şi vieţile celor peste 250 de oameni care vin aici în fiecare zi să doneze sânge.

În clădirea de aproape 70 de ani nu e loc nici pentru circuite la standarde europene. Oamenii au un drum lung până la donare. Sunt primiţi la parter şi urcă două etaje să li se recolteze sânge. Andrei e donator de 12 ani, dar tot se mai rătăceşte prin clădire.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea: Am primit rugămintea de la doamna director a Centrului de Transfuzii de Sânge din Bucureşti de a pune la dispoziţie un teren de o suprafaţă de aproximativ 2.000 de metri pătraţi pentru a se construi un nou centru de transfuzii, deoarece acesta funcţionează acum într-o clădire cu bulină roşie.

Noul centru ar urma să fie ridicat în curtea Spitalului Filantropia, pe locul unor ruine.

De o jumătate de an, Consiliul General al Capitalei a aprobat transferul terenului la Ministerul Sănătăţii. Imobilul trebuia predat în 60 de zile. Lipseşte însă hotărârea de guvern necesară.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Urmează să promovăm HG prin care să consimţim acea hotărâre de Consiliu General. Am fost ieri la Centrul de Transfuzii Bucureşti şi am discutat situaţia de acolo. Eu cred că există soluţii, sunt foarte optimistă.

Trei milioane şi jumătate de euro ar costa noul centru. E nevoie de bani şi pentru a demola clădirea părăsită de 40 de ani. Se pot folosi fonduri europene dar şi de la Banca Mondială.

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, dr. Doina Goşa: Sper ca în 2-3 ani să o inaugurăm.

În ultimul deceniu, miniştrii Sănătăţii au tot trecut pe la centrul de care depind nenumărate vieţi. Au promis rezolvări, dar au fost înlocuiţi înainte să schimbe ceva.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI