Un nor toxic emis de vulcanul La Palma va traversa România în următoarele două zile

Norul toxic, aruncat în atmosferă după erupţia vulcanului din La Palma, va traversa ţara noastră în următoarele două zile. Masa de dioxid de sulf şi alţi compuşi chimici pătrunde astăzi prin vestul ţării şi se va extinde pâna mâine seară în toată ţara. Este de aşteptat ca nivelul de poluare să crească, dar cele mai mari concentraţii nu vor fi la nivelul solului, ci la altitudini foarte mari.

26 Septembrie 2021, 16:54 (actualizat 26 Septembrie 2021, 19:15) |

Robert Manta, meteorolog: "Întreaga ţară va fi sub prezenţa acestui nor de diverse particule şi de diverşi compuşi chimici. Însă vorbim de prezenţa concentraţiilor mari în zone mai înalte de 4-5 km înălţime. În zona solului, unde ne desfăşurăm activităţile, nu se pune problema de concentraţii mari ale acestor gaze. (…) Precipitaţiile, care vor cădea luni şi marţi în partea de vest a ţării, poate, în cazul în care aceşti nori vor atinge înălţimi de 4-5 km, în speţă ploi, să fie ceva mai acide decât în mod normal".

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule de magmă. Conţine o cantitate mare de dioxid de sulf ce poate determina inclusiv o răcire a solului.

Grav este că produșii din componența norului pot rămâne în atmosferă o perioadă lungă de timp, iar efectele asupra climei pot fi resimțite pe termen lung.

Specialiștii de Mediu monitorizează permanent calitatea aerului şi spun că, deocamdată, nu sunt motive de îngrijorare.

Norul de cenușă va părăsi zona țării noastre marți. În zonele străbătute de nor, concentrațiile de dioxid de sulf pe întreaga coloană de aer s-au menținut la valori ridicate.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 22°C
IASI 19°C 20°C
CLUJ 15°C 19°C
CONSTANTA 15°C 16°C
CRAIOVA 17°C 18°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI