Un monument pentru partizanii anticomuniști din Munții Banatului a fost ridicat în localitatea Cuptoare din Caraș Severin

În localitatea Cuptoare din Caraș-Severin, sătenii au ridicat un monument în cinstea luptătorilor din Rezistenţa anticomunistă din Munţii Banatului care, în perioada 1945-1953 s-au împotrivit, cu arma în mână, instaurării regimului comunist în țara noastră. Grupările de partizani au fost lichidate de Securitate, însă amintirea faptleor lor e încă vie în comunitate.

16 Octombrie 2020, 11:51 (actualizat 16 Octombrie 2020, 12:12) |
Monument pentru partizani
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Monumentul închinat partizanilor anticomuniști din Cuptoare a fost înălțat în curtea bisericii, chiar lângă un alt monument, cel al eroilor din Al Doilea Război Mondial și a fost sfințit de un sobor de preoți, în prezența descendenților celor care și-au jertfit viața pentru libertate și demnitate.

După instaurarea regimului comunist, în Munții Banatului au activat mai multe grupări de rezistență.

Partizanii de la Cuptoare au luptat în grupările formate în 1948 în preajma Teregovei, conduse de avocatul Spiru Blănaru, colonelul în retragere Ion Uţă care a fost prefect al judeţului Severin, de comandorul în retragere Petre Domăşneanu şi de notarul Gheorghe Ionescu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 19°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 15°C 17°C
CONSTANTA 21°C 19°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI