Un militar ucrainean devine martirul unei națiuni întregi după ce imaginea executării lui cu sânge rece de către trupele ruse face înconjurul lumii. Zelenski: Au ucis cu brutalitate un războinic

Un militar ucrainean la mâna căruia se vede restul legăturii cu care a fost imobilizat după ce a fost luat drept prizonier de trupele ruse, trăgând un ultim fum din țigară și strigând "Slava Ukraini" înainte de a fi mitraliat. Este imaginea care revoltă o lume întreagă, viralizată mai întâi pe Telegram. "Fiecare dintre ocupanți, înainte de moarte, să își amintească această fotografie: un soldat ucrainean cu o țigară și o privire neînfricată" - este promisiunea unui oficial de la Kiev.

07 Martie 2023, 10:41 (actualizat 09 Martie 2023, 13:41) Știrile TVR |
Un militar ucrainean devine eroul unei națiuni întregi / FOTO: Captură Twitter

Brigada 30 Mecanizată a anunțat că militarul a fost văzut ultima dată în apropierea orașului Bahmut - scena unor lupte violente în ultimele luni. "În prezent, corpul militarului nostru se află pe teritoriul ocupat temporar", se arată într-un comunicat. Identificarea ar putea fi finalizată după ce corpul va fi returnat.

În imagini, unul dintre trăgători - despre care se crede că este un soldat rus - este auzit spunând "mori". Soldatul rus înjură după ce prizonierul de război este împușcat mortal.

Ucraina a deschis o anchetă penală cu privire la ceea ce consideră a fi "împușcarea brutală și nesăbuită a unei persoane neînarmate" de către ruși, a anunțat procurorul general al țării, Andriy Kostin, potrivit Reuters.

Procurorul general al Ucrainei a subliniat pe Telegram că Serviciul de securitate ucrainean a consemnat filmarea ca fiind un caz penal, în conformitate cu o parte a Codului penal al țării, ce cuprinde încălcări ale legilor și cutumelor de război.

"Chiar și războiul are propriile sale legi", a declarat Kostin, adăugând că procurorii din biroul său vor conduce cazul. "Există reguli de drept internațional ignorate sistematic de regimul penal rusesc. Dar, mai devreme sau mai târziu, va exista o pedeapsă".

Șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a declarat că bărbatul era un prizonier de război ucrainean și că incidentul face parte dintr-o "politică deliberată de teroare" a Rusiei.

"Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război a Rusiei", a scris Yermak într-un tweet. "Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista o pedeapsă".

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a scris pe Twitter că videoclipul "oribil" este încă o "dovadă că acest război este un genocid".

Kuleba a adăugat că este "imperativ" ca procurorul Karim Khan, de la Curtea Penală Internațională, "să lanseze o anchetă imediată asupra acestei crime de război odioase".

"Autorii trebuie să răspundă în fața justiției", a adăugat el.

Comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului, Dmitro Lubinets, a declarat că a trimis înregistrarea video "partenerilor internaționali" ai țării.

"Încă o dată, rușii încalcă convențiile de la Geneva. Nu se vor putea sustrage de la responsabilitate pentru atrocitățile lor", a scris Lubinets.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comentat videoclipul viralizat.

„Astăzi, a fost lansat un videoclip care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un războinic care le-a spus curajos în față: 'Glorie Ucrainei!'. Vreau ca toți să răspundem la cuvintele sale în unitate: 'Slavă eroului! Slavă eroilor! Glorie Ucrainei!'". "Vom găsi ucigașii", a mai spus el.

Zelenski a adăugat că Ucraina nu va uita niciodată oamenii care au murit pentru țara lor și le-a mulțumit celor aflați pe câmpul de luptă.

"Înainte de moartea sa, (bărbatul) ne-a reamintit tuturor semnificația cuvintelor "Glorie Ucrainei!", a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereshchuk.

"Și vreau, de asemenea, ca fiecare dintre ocupanți, înainte de moarte, să își amintească această fotografie: un soldat ucrainean cu o țigară și o privire neînfricată", a notat ea pe Telegram.

Sintagmele "Glorie Ucrainei" și răspunsul "Heroyam Slava" sau "Glorie eroilor" au căpătat o semnificație specială ca salut comun în viața publică de la începutul războiului. Au fost folosite, de asemenea, pentru a marca mobilizarea sprijinului internațional pentru Ucraina.

În câteva ore de la apariția imaginilor cu militarul ucrainean executat de ruși, #GloryToUkraine a devenit unul dintre cele mai importante hashtag-uri în trend pe Twitter.

Kievul a acuzat în repetate rânduri Moscova de torturarea și uciderea prizonierilor ucraineni.

În luna iulie a anului trecut, a apărut o înregistrare video care părea să arate un soldat rus torturând și ulterior ucigând un prizonier ucrainean. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului s-a declarat consternată de imagini.

Luna trecută, Konstantin Yefremov, un locotenent rus de rang înalt care a fugit după ce a luptat în Ucraina, a descris pentru The Guardian modul în care trupele țării sale au torturat prizonierii de război și i-au amenințat pe unii cu violul.

De-a lungul războiului, Kremlinul a acuzat, de asemenea, soldații ucraineni că ar fi executat prizonieri de război ruși.

Autoritățile ucrainene și occidentale au adunat dovezi pentru mii de crime de război comise în Ucraina de invadatorii ruși. Moscova a continuat să nege că forțele sale au comis atrocități sau că au atacat civili.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI