Un medic din Constanța, cu rude în Ucraina, le-a fost în ultimele săptămâni înger păzitor femeilor care au venit să nască în siguranță, în România: “Ne povesteau că erau internate prin maternități și cum auzeau sirenele, cum coborau toate în adăpost”

15 martie 2022, 13:06

Elvira Ursatîi este originară din Ucraina, la fel ca soțul ei. De 30 de ani locuiește în România și este medic ginecolog. Deși este departe de pământul natal, războiul din Ucraina a cutremurat-o, mai ales că are aproape toată familia acolo.

„Mamele noastre sunt sub Odesa și sub Ismail. Fratele meu este la Kiev, este militar și luptă acolo pentru pace și dreptate. Uneori îmi e și frică să îl sun să nu îmi dea vreo veste rea. Nepoții mei sunt în Harkov în adăposturi, Este foarte greu. Plângem când vedem toate blocurile bombardate și nu mai e nimic întreg”, mărturisește medicul Elvira Ursatîi.

Chiar dacă nu își poate ajuta familia din Ucraina, Elvira a devenit înger păzitor pentru mai multe refugiate care au ajuns în Constanța.

Elvira Ursatîi:În clinică au născut deja trei mămici. Două s-au externat deja. Sunt bine. Ne povesteau că erau internate prin maternități și cum auzeau sirenele, cum coborau toate din maternitate în adăpost, în subsoluri, cu bebeluși, cu perfuzii…”.

„Eram foarte speriați și soțul a zis că e mai bine să plec în afara țării și să aduc copilul pe lume într-un loc liniștit unde este pace”, mărturisește o femeie din Ucraina care a născut în România.

Medicul constănțean și-a deschis și casa pentru refugiații din Ucraina. A asigurat cazare pentru patru femei din Ucraina și pentru copiii acestora.

Lena, refugiată din Ucraina:Am plecat din Odesa din spital. Am stat cu copilul cel mic. A fost născut la 1,400 kg. Imediat ce am putut, am plecat. Nu știam care e situația pe drum sau care va fi. Până să ajungem aici nu știam exact unde ne îndreptăm”.

Pe parcursul șederii în Constanța, mămicile și bebelușii primesc și asistență medicală pentru a fi în siguranță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite